NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Urzicile şi florile de tei nu mai pot fi vândute de bunicuţe la piaţă decât cu autorizaţie

Măsura, introdusă din acest an, este menită să permită APM ţinerea unei evidenţe privitoare la exploatarea florii spontane. Autorizaţia costă 50 de lei.

 

Urzicile şi florile de tei nu pot fi vândute decât cu autorizaţie din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului. Mă­sura, introdusă din acest an, este me­nită să permită APM ţinerea unei evidenţe privitoare la exploatarea florii spontane şi să împiedice recoltarea unor plante rare sau protejate.

„Unele plante sunt toxice. Altele sunt protejate sau aflate pe lista roşie, a celor pe cale de dispariţie. Autorizarea ex­ploa­tării florii spontane este impusă de lege, nu am făcut-o noi. Auto­rizaţia se eliberează contra unei taxe de 50 de lei“, a precizat directorul APM, Bogdan Davi­dea­nu.

Legea reglementează şi comercializarea păsărilor provenite din fauna sălbatică, şi pentru această activitate fiind necesară autorizarea.

Şedinţa de ieri a Colegiului Consultativ pentru Proble­mele Persoanelor Vârstnice a fost de­di­cată aspectelor legate de funcţiona­rea pieţelor şi de produsele comercia­lizate în cadrul acestora. Timp de o oră, reprezentanţii asociaţiilor de pensionari şi cei ai autorităţilor locale au dezbătut problemele ridicate de pieţe. Conform precizărilor directorului SC EcoPiaţa SA, Cristinel Stărică,piaţa CUG va fi desfiinţată de îndată ce va fi găsit un alt amplasament.

„Când am înfiinţat piaţa, ea a fost cerută de ieşenii din zonă, care nu aveau nicio piaţă la îndemână. Am mutat piaţa de gros din Alexandru cel Bun în CUG, şi toată lumea a fost mulţumită. Acum nu mai e, iar oamenii au dreptate. Comer­cianţii mai beau un pahar, poate şi unul în plus, ies scandaluri şi alte astfel de probleme. Oricum, amplasamentul actual nu este bun. Este singura piaţă din ţară, cred, care este străbătută de o şosea“, a spus Stărică.

Acesta a apreciat că, pentru mutarea pieţei, ar fi necesară o suprafaţă de 2 hectare. Singurul amplasament identificat de Stărică ar fi o suprafaţă de teren din cadrul Fortus, în apropiereaSelgros.

Reprezentanţii pensionarilor au solicitat înfiinţarea unei pieţe în zona Copou – Sărărie, variantă respinsă de Stărică. O piaţă volantă a funcţionat pentru scurtă vreme lângă Liceul „Garabet Ibrăi­leanu“, renunţându-se la idee din lipsă de clienţi.

În schimb, urmează să fie încercată o revigorare a pieţei Dacia. SC EcoPiaţa va prezenta Consiliului Local un proiect de hotărâre pentru reducerea la zero a tarifelor practicate pentru închirierea tarabelor din Dacia. Gratuitatea ar permite atragerea producătorilor şi spre acest amplasament.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 

Advertisements

Related posts

Judecătorii pășcăneni au votat ieri revocarea din CSM a lui Cristi Danileț

Răzvan Grecu

Realitatea românească. Un copil dependent de alcool s-a spânzurat după o zi de muncă

Redacția

Alarmă falsă la 112! Echipaje de la Ambulanță și Poliția Rutieră solicitate la Moțca, unde s-a răsturnat o mașină cu porci

Oana Cordoneanu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site