RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

„Părul lui Sticea” din Ciohorăni a împlinit 600 de ani


Cotidianul BUNA ZIUA IASI a fost prima institutie de presa din Romania care a prezentat aceasta minune a naturii. In articolul intitulat “O minune a naturii“, publicat in data 28 iunie 2010, va vorbeam pentru prima data de “Parul lui Sticea” din Ciohorani, un pom care ar avea in jur de 600 de ani, dupa cum au estimat chiar specialistii.

Dupa 5 ani de la publicarea articolului, jurnalistii s-au deplasat la Ciohorani si au putut constata din nou, cu surprindere, ca pomul continua sa faca fructe gustoase cu care s-au delectat generatii intregi de razesi. Mai mult, taranii din Ciohorani sunt convinsi ca parul va continua sa fie verde sute de ani de acum incolo. Se pare ca niciun fenomen natural extrem nu reuseste sa impiedice batranul copac sa existe si astazi. Scorburile adanci si trunchiul ce nu ar putea fi cuprins decat de mai multi oameni au fost martore a sute de evenimente. Batranul par a devenit o legenda reala despre care se vorbeste in fiecare zi. Imaginea parului a fost transmisa din generatie in generatie, bunicii, copiii si nepotii din satul Cihorani. Fiecare satean are propria lui parere legata de copac. “Eu am 76 de ani si de cand ma stiu, asa il tin minte. Cand eram copil, cred, dar nu mai stiu sigur, ca avea crengile putin mai extinse. Nimeni din sat nu stie exact cati ani are, dar cu siguranta este vechi de sute de ani. Nu se stie cine l-a plantat exact, toti il stiu drept «Parul lui Sticea», pentru ca a crescut in poarta unui satean”, a declarat unul dintre satenii din comuna Ciohorani.

In urma unor studii facute de catre experti in botanica, s-a stabilit faptul ca acest par poate fi considerat cel mai batran copac din judetul Iasi. Astazi se poate gasi in vatra satului, chiar la marginea drumului betonat. Satenii isi aduc aminte ca in urma cu cateva decenii zona nu arata deloc asa. “Cand eram copil ne adunam pe langa par si mancam pere. Era vremea de treierat graul, cam atunci se coceau. Chiar langa par era un sant pe care stateau oamenii la umbra. Acum este asfalt, dar atunci era drum de tarana”, completeaza sateanul.

  

Al cui e parul? Greu de spus

Din cate spun satenii, batranul par apartine tuturor sau nimanui. Denumirea pe care a primit-o – “Parul lui Stincea” a fost data tot de catre sateni datorita asezarii acestuia, drept in poarta lui Stincea, un batran localnic. Astazi in casa de langa par locuieste un stranepot de-al lui Stincea si este mandru de parul ce-i poarta numele. “Eu am 85 de ani si asa stiu parul. Ii zice «Parul lui Stincea» de zeci de ani, de cand traia strabunicul meu. Asa i-a ramas numele, asa il stiu toti. Nu a fost an sa nu faca pere, anul acesta a fost seceta si nu a pastrat toate fructele, dar tot a facut cateva”, sustine Stincea, sateanul de la care copacul a fost botezat. Potrivit expertizelor realizate, “Parul lui Sticea” face parte din specia “Pyrus Sativa” si are o raza a tulpinii fara scoarta de 65,5 milimetri. De asemenea, scoarta are o grosime de 20 milimetri. Arborele are un volum de 8,120 metri cubi, din care circa 20 la suta scorbura. Pomul are o inaltime de 12 metri. Expertii mai apreciaza ca pomul are nevoie de o ingrijire speciala din partea autoritatilor.

“Starea fitosanitara a arborelui este precara din cauza ciupercilor parazitare xylofage care in decursul timpului au creat o scorbura inalta de 6 metri”, se arata intr-unul din rapoartele intocmite de experti. Si astazi parul din Cihorani a rodit si asteapta ca satenii sa-i culeaga gustoasele pere. Chiar daca de sute de ani se spun povesti despre acest copac, cu siguranta ele nu se vor termina prea curand. Cert este faptul ca batranul par a ramas simbolul comunei si face obiectul unui intreg lant de mituri si povesti.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

ISU Iași: Sfaturi pentru evitarea producerii arderilor necontrolate

Redacția

O femeie din Ciohorăni a căzut în cap dintr-o anexă

Răzvan Grecu

Locuitorii din comuna Hălăucești sunt invitați la hram!

Diana Marcu
Încarcă...