NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Participanţii Balcaniadei de Geografie în vizită la Primăria Pașcani

Participanții Balcaniadei de Geografie, un eveniment de anvergură găzduit în premieră de țara noastră, au venit astăzi în vizită în Pașcani, la sediul administrației locale. 

Este un eveniment de înaltă ținută competițională, la care participă elevi din spațiul balcanic, selectați datorită cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor geografice dovedite în concursuri de anvergură.Cea de-a IV-a ediție, se desfășoară în perioada 24-29 iunie.

  

 „Ne bucurăm că judeţul nostru a fost desemnat organizator. Este cea de a treia zi, a aplicaţiei practice, suntem bucuroşi şi onoraţi să ne aflăm la Paşcani. Mulţumim gazdelor, domnului primar, doamnei viceprimar, pentru această impecabilă organizare şi profesorilor de geografie care s-au mobilizat frumos şi cu foarte mult drag pentru a primi delegaţiile participante”, ne-a declarat inspector școlar de geografie, Mihaela Lesenciuc.

La balcaniadă sunt venite cinci delegaţii din statele  participante: Serbia, Slovenia, Bosnia Herţegovina, Moldova şi România. Moldova participând pentru prima dată la o balcaniadă, legând geografia românească cu cea de dincolo de Prut.Edițiile anterioare au avut loc în Serbia (2015, 2016) și în Slovenia (2017). Organizarea, în premieră, a Balcaniadei de Geografie în țara noastră constituie o recunoaștere a școlii de geografie din România, iar desemnarea județului nostru drept județ organizator onorează deopotrivă geografia universitară și preuniversitară ieșeană, cât și întregul mediu educațional și cultural ieșean, orașul nostru devenind astfel un pol al geografiei în România și în Balcani.

 

” Participă delegaţii numeroase. Sunt  peste 40 de elevi, 30 de profesori, team leader monitori, sperăm să fie pentru toată lumea o săptămână frumoasă, prilej de dialog geografic fructos pentru toţi participanţii . Deplasarea are ca punct final zona Carpatică, a Masivului Rarău. Traseul este evident prin municipiul Paşcani, şi nu aveam cum să ocolim al doilea oraş al judeţului ca marime, ca importanţă economică, atât de ofertant din punct de vedere cultural”, ne-a mai precizat inspectorul de geografie.

Unul din participanţii Balcaniadei ne-a declarat sentimentele sale faţă de aceasta şi ne-a mai spus cât de dificile au fost probele.

Este prima dată când particip la această olimpiadă. Sunt din Brăila şi sunt mândru că am ajuns aici, la Balcaniadă. Probele au fost chiar de dificultate medie, după părerea mea, deoarece noi ca să ajungem aici, lotul României dă un baraj care triază majoritatea elevilor .Este o experinţă frumoasă pentru că la mine în oraş nu prea sunt atât de mulţii tineri care să fie interesaţi de geografie. Aici ne putem în practică şi limba engleză, dar tot odată putem discuta şi despre geografie ceea ce mi se pare foarte interesant. Nu m-am gândit niciodată că este greu, mereu am vrut să mă concentrez cât mai bine pentru probe şi să dau tot ce este mai bun„, ne-a declarat Alexandru Gabriel Chivu.

 Organizatorii Balcaniadei de Geografie sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Facultatea de Geografie Iaşi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Primăriile Iaşi şi  Paşcani. Consilierii locali pășcăneni au fost aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat între Primărie și ISJ Iași. Scopul acestuia este colaborarea părților în scopul organizării în cele mai bune condiții a Balcaniadei de Geografie. Din bugetul local a fost alocată suma de 2000 lei pentru organizarea vizitei în municipiul nostru.

 

Advertisements

Related posts

Undă verde pentru modernizarea drumurilor judeţene

Redacția

Scurgeri controlate de apă au avut loc astăzi din rețeaua care alimentează Protopopiatul și Școala „Iordache Cantacuzino”

Răzvan Grecu

Au făcut-o din nou! Hotărârea adoptată astăzi privind CA-ul de la Prest Serv Apa este greșită!

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site