NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

Parohia Sf. Dumitru, Iorcani: Cum va fi oficiată slujba de Înviere, după regulile impuse de starea de urgență

Slujba de Înviere se va săvârși în parohia Sf. Dumitru din Iorcani,  cu participarea credincioșilor, după următoarea rânduială.

Sâmbătă seara, la apusul soarelui, după slujba Vecerniei (vecernia o facem, ca și în restul anului, doar preotul și cântărețul, să nu stricăm obiceiul), după cântarea “Lumină lină”, voi lua Sfânta Lumină a Învierii de pe Sfânta Masă și voi face chemarea “Veniți să primiți Lumina!”, adresată credincioșilor prin sistemul mobil de amplificare, pe fiecare stradă în parte.

La auzul acestui îndemn, va trebui să vină să aștepte primirea Sfintei Lumini fiecare la poarta casei lui. Voi înmâna Lumina unui credincios voluntar de pe acea străduță, iar el o va aduce, cu protecția necesară, cu mască și mănuși, fiecăruia în parte. Eu însumi, de asemenea, voi avea mască de protecție și mănuși.

Sfânta Lumină o veți primi în niște căndeluțe speciale, precum cea din fotografie. Candela arde aproximativ 60 de ore. Vă rugăm ca după ce se termină de ars să nu o aruncați la gunoi. O puteți returna la biserică (doar aceasta galbenă) sau o puteți păstra ca amintire sfântă a acestor vremuri și a acestei zile deosebite.

Ultima oară voi îndemna: “Veniți să primiți lumina!” la miezul nopții, de la ușa Sfântului Altar. O vor primi atunci cântărețul bisericesc și paraclisierul, iar dumneavoastră, cei care ați primit-o deja, înălțați-o, de la poartă sau din ușa casei, ca răspuns și confirmare că ați primit-o.

Credincioșii pot participa la slujba de Înviere în felul următor. Ies la poartă, sau în curte sau caută un loc în grădină unde se aude mai bine. De acolo nu doar să asculte slujba, ci să răspundă cu “Adevărat a înviat!”, “Doamne miluiește”, “Dă Doamne”, să cânte împreună cu noi “Hristos a înviat!”, să rostească împreună “Crezul” și rugăciunea “Tatăl nostru”. În cursul acestei săptămâni vom acoperi acustic și partea de nord, astfel încât slujba să fie accesibilă aproape tuturor.

Slujba este ca și până acum, doar catapeteasma a mutat-o Dumnezeu temporar mai spre casa creștinului. Și știm că numai până la catapeteasma bisericii avem voie să intrăm.

“Paștile” (pâinea binecuvântată și sfințită), vor fi distribuite credincioșilor dimineață, în jurul orei 8, cu ajutorul acelorași voluntari, înmânate în condiții conforme cu cerințele și limitările legale actuale, iar credincioșii le vor consuma ca părtășie cu Hristos Cel răstignit, mort, îngropat și înviat, în dorul Sfintei Împărtășanii cu Sfântul Său Trup și Scumpul Său Sânge.

Pentru a primi Sfânta Lumină este nevoie ca fiecare să-și exprime dorința și la timpul cuvenit să iasă la poartă.

Mormântul este străjuit, piatra pecetluită, dar cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos?

Comunicat Parohia Sf.Dumitru Iorcani

loading...
Advertisements

Related posts

Băgat după gratii pentru infracțiuni la regimul rutier

Redacția

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă astăzi pe câteva străzi din Pașcani

Redacția

13 mai: Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în Blăgești și localități din zona Pașcani

Redacția
Încarcă...