RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Pantazi mai așteaptă validarea ca primar cel puțin o săptămână

Validarea lui Dumitru Pantazi, câștigătorul alegerilor din 10 iunie, în funcția de primar al municipiului Pașcani se amână încă o săptămână. Judecătoria Pașcani a decis acordarea unui nou termen miercuri, 20 iunie, pentru că de la dosar lipseau raporturile privind veniturile și cheltuielile electorale. Situația este similară pentru celelalte 28 de localități din circumscripția Judecătoriei Pașcani.

 

Pe rolul instanței s-au înregistrat în primele zile 29 de cauze privind validarea mandatelor de primar. Instanța a acordat termen de o săptămână. S-a constatat că nu au fost depuse raporturile detaliate privind veniturile și cheltuielile electorale pentru fiecare partid politic al cărui candidat a câștigat alegerile locale din localitățile din circumscripția Judecătoriei Pașcani”, a declarat Eduard Prisecaru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Pașcani.

  

Validarea întârzie pentru că nu se poate realiza în condiții legale (art. 58 din Legea 215/2001) decât după controlul și aducerea la cunoștința publicului a finanțărilor campaniilor electorale. Potrivit art. 38 din Legea 334/2006 privind Finanțarea partidelor politice, câștigătorii alegerilor trebuie să depună în termen de 15 zile raportul veniturilor și cheltuielilor la Autoritatea Electorală Permanentă, care le aduce la cunoștință publică prin publicarea succesivă în Monitorul Oficial în timp de 30 de zile. Publicația se înscrie în dosarul cauzei, iar instanțele pronunță validarea în termen de 20 de zile de la desfășurarea alegerilor.

Constituirea Consiliului Local se face în termen de 20 de zile de la desfășurarea alegerilor, cu respectarea aceleiași cerințe din legea 334, însă fără validarea instanței de judecată. Ședința de constituire este convocată de Prefect, iar la aceasta poate participa primarul ales, chiar dacă procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizată.

Related posts

COMUNICAT DE PRESĂ: Bugetul pe anul 2013, la a doua şi ultima rectificare

Redacția

Ministerul Justiţiei: Memorandumul privind desfiinţarea SIIJ a fost aprobat de Guvern

Redacția

Declaraţie politică: Resuscitarea economiei româneşti devine o realitate

Redacția
Încarcă...