Episcopul Diecezei Romano Catolice de Iaşi, Petru Gherghel, a hotărât pentru dieceza sa trei ani de reflecţii, cateheze şi rugăciuni pentru familii. În aceşti trei ani a dorit ca icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica să meargă prn fiecare parohie şi astfel, credicioşii împreună cu Maica Sfântă, să se roage lui Dumnezeu pentru familiile creştine.
Pentru parohia romano catolica din Pașcani au sosit aceste momente de har şi binecuvântare: între 14 – 17 iunie, icoana făcătoare de minuni va poposi în biserica parohială. Această vizită sfântă se va încheia cu Sfânta Liturghie a hramului parohiei – “Sf. Anton de Padova”, la care va participa şi Episcopul Auxiliar de Iaşi, Aurel Percă.
Iată îndemnul episcopului Petru Gherghel:”Cu toţi să ne unim sub aripa ei ocrotitoare şi să ne ugăm: Toată frumoasă eşti, Marie, tu eşti cinstea neamului nostru, sub ocrotirea ta alergăm, Maică preasfântă din Cacica”.
Şi acum câteva date informative referitoare la icoana făcătoare de minuni de la Cacica. Este o copie a Madonei Negre de la Czestochowa, Polonia. Se spune că icoana Madonei Negre de la Czestochowa, a fost pictată de sfântul evanghelist Luca, cel care a cunoscut-o personal pe Maica Domnului şi care a fost şi primul ei biograf. El a pictat aceasta icoana la cererea unor creştini din Ierusalim. Însă Maica Domnului din această icoană a voit să ajungă şi să rămână la Czestochowa.
Este interesant de urmărit cum mulţi au voit să o reţină pe Maica Domnului pentru ei personal sau pentru bisericile lor, dar Icoana Maicii Domnului s-a făcut atât de grea încât nu au putut să o mişte din loc, pentru că ea a voit să ajungă şi să rămână la Czestochowa. După ce prin multe peripeţii a ajuns la Czestochowa, nişte eretici husiţi, pe la 1430, au voit să o răpească de acolo spre profanare. Şi iarăşi Maica Domnului s-a făcut atât de grea, aşa că nici ei n-au putut să o mişte din loc. De necaz şi din ură faţă de Maica Domnului, aceşti eretici i-au străpuns obrazul cu sabia, aşa cum, odinioară, păgânul Longinius i-a străpuns cu suliţa coasta lui Isus, Fiul ei (cf. In 19,34).
În ciuda rănilor primite pe obrazul ei, Mama cerească a rămas să ocrotească poporul polonez pe care şi l-a ales.
Pe la mijlocul sec. XVIII, la Cacica, jud. Suceava, s-au descoperit mari zăcăminte de sare. Pentru extragerea acestor zăcăminte, Curtea de la Viena, sub a cărei tutelă se afla Cacica la vremea aceea, a trimis aici nişte oameni pricepuţi în ale mineritului, din Polonia. Aceşti mineri pricepuţi erau catolici buni, care cunoscând dragostea şi ocrotirea Mariei de la Czestochowa pentru ei, au ţinut să ia cu ei măcar o copie a acestei Icoane, ca să-i ocrotească şi să-i ajute în noua lor patrie, România. Şi au găsit o copie, tot făcătoare de minuni, care a fost executată de un anume bătrân, Daniel, în vârstă de 70 de ani, pentru un oarecare scriitor Dominic care, rugându-se în faţa acestei icoane, s-a însănătoşit într-un mod miraculos. Au luat deci acestă Icoana făcătoare de minuni cu ei şi au venit cu ea la Cacica. Se spune că atunci când aceşti muncitori polonezi sosiţi la Cacica au ridicat prima lor biserică de lemn, 1810, în cinstea Mariei, şi au adus această icoană în biserică, Icoana Maicii Domnului, a lăcrimat şi s-a luminat la faţă. Acesta a fost începutul minunilor a Icoanei Maicii Domnului de la Cacica.
De atunci şi până astăzi minunile sufleteşti şi trupeşti ale Maicii Domnului de la Cacica n-au încetat. Cine a vizitat şi s-a rugat în noul sanctuar de la Cacica, sfinţit în anul 1904, a putut observa un panou cu mici imagini din argint: inimi, picioare, mâini, rinichi şi alte organe ale corpului uman, din argint, toate în miniatură, care au fost aduse drept recunoştinţă şi mulţumire Icoanei făcătoare de minuni, pentru bolile sufletului sau pentru organele trupului care au fost vindecate prin mijlocirea Mariei, pe lângă Fiul ei, Isus. Se spune că inimioarele reprezintă vindecările sufleteşti, iar celelalte organe ale corpului uman vindecările trupeşti.
Este interesant de observat că în această Icoană făcătoare de minuni, Maria arată cu mâna spre Isus, exact ca la nunta din Cana Galileei, şi ne îndeamnă şi astăzi să facem tot ceea ce ne va spune Isus (cf. In 2,5). Iar Isus arată cu mâna spre Maria, spunând oricărui om: “Fiule, iată mama ta!” (cf. 19,27). Deci Mama şi Fiul arată unul spre altul, voind parcă să ne spună, că fără ei nu putem face nimic şi nici nu putem ajunge departe (cf. In 15,5).
Am putea spune că, aşa cum Madona Neagră a ales Czestochowa, tot astfel copia ei, a ales Cacica. Şi aşa cum Madona Neagră de la Czestochowa peregrinează prin parohiile Poloniei, tot astfel Maica Domnului de la Cacica peregrinează prin parohiile Moldovei, împărţind haruri şi binecuvântări de la Fiul ei, Isus.
Dacă Icoana Maicii Domnului de la Cacica a lăcrimat când a păşit pe teritoriul ţării noastre, cu siguranţă că aceleaşi emoţii şi lacrimi le va trezi şi în inima credincioşilor din Paşcani.
Dea bunul Dumnezeu ca aceste lacrimi să fie lacrimi de adevărată iubire şi căinţă!
În aceste zile în care icoana va fi prezentă la Paşcani, biserica va fi deschisă pentru oricine va voi să o viziteze pe Maica Sfântă şi să se roage, prin mijlocirea ei, lui Dumnezeu.
Parohia Romano Catolică din Paşcani