Un mineral prins într-un meteorit marțian care a căzut pe Pământ a dezvăluit urme de apă pe Marte care datează de acum 4,45 miliarde de ani, potrivit unei noi cercetări, citată de CNN.
Granulele de zircon ar putea conține cea mai veche dovadă directă a apei calde de pe planeta roșie, care ar fi putut oferi medii precum izvoarele termale asociate cu viața pe Pământ.
Descoperirea deschide noi căi de a înțelege dacă Marte a fost vreodată locuibilă în trecutul său străvechi. De asemenea, ea vine în sprijinul observațiilor deja colectate de flota de nave spațiale care orbitează și se deplasează pe planeta roșie, care au detectat dovezi ale existenței unor râuri și lacuri pe suprafața marțiană.
Rămân însă întrebări esențiale cu privire la momentul exact în care apa a apărut pe Marte și la modul în care aceasta a evoluat – și a dispărut – de-a lungul timpului.
Oamenii de știință au analizat o mostră din meteoritul „Black Beauty”, cunoscut și ca NWA 7034, care a fost găsit în deșertul Sahara în 2011. Meteoritul a fost ejectat de pe suprafața marțiană după ce un alt obiect ceresc a lovit planeta în urmă cu 5 milioane – 10 milioane de ani,
» Citește continuarea pe pagina autorului