RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Normalitate și Prosperitate pentru pășcăneni: în două săptămâni întreg municipiul poate rămâne fără apă, iar de mâine fără căldură!

Situație disperată la societățile din subordinea Consiliului Local. Atât Prest Serv Apa cât și RAGCL au datorii foarte mari la furnizorii de electricitate, respectiv gaze naturale. Mai mult, cele două societăți au primit ultimatumuri din partea furnizorilor că dacă nu-și achită datoriile vor fi debranșate de la electricitate și gaz.

 

Veștile proaste au fost aduse de către primarul Dumitru Pantazi în ședința de Consiliu Local. Edilul șef și-a întrerupt concediul de odihnă pentru a informa legislativul local cu situația disperată în care se află PSA și RAGCL.

  

La stația de epurare se va opri curentul peste două săptămâni, iar RAGCL are datorii de 25 miliarde lei vechi la E-on Gaz și au fost anunțați că pe data de 26 februarie va fi oprit gazul. Cele două regii au funcționat pe un principiu neeconomic.  Noi am dat subvențiile la zi, sunt doar două sau trei școli care au datorii mai mari de 1 miliard, însumând  în total 6 miliarde, iar diferența trebuie încasată de la populație. Cum credeți? Că vom consuma la infinit fără să plătim? 25 de miliarde sunt datoriile fără luna februarie, în total ajung la 33 miliarde. Sunt datorii istorice, de ani de zile. Mereu s-a pus problema politic a acestor servicii, nu economic. Consiliul Local are de dat 11 miliarde din buget subvenție pentru energie termică, 5 miliarde le-am dat. 18 miliarde lei vechi avem de plătit anual la BEI pentru proiectul ISPA, prima rată de 9 miliarde de lei am achitat-o. Spuneți că de problema apei sunt eu vinovat, dar de cea de la RAGCL tot eu sunt? Să nu credeți că E-on va furniza energie electrică și termică că le este milă de Pașcani. În 2014 am adus 10 miliarde subvenție energie termică. De la 1 octombrie-1 februarie, au fost 3 miliade din încasări, restul subvenții. Vă întrebați apoi de ce nu sunt locuri de joacă, parcuri și străzi, am încercat orice să fac posibil. Acum știm datorile PSA. De un an ne dau cu pipeta informațiile, conducerea la cenzura. Toate vin din urmă, nimeni nu a adus pe zero PSA și RAGCL. La RAGCL sunt datorii financiare de 300 miliarde”, a declarat  Dumitru Pantazi, primarul Municipiului Pașcani. 

 Informațiile au fost confirmate de directorul PSA, Aristotel Katzighera care a relatat consilierilor că a avut o discuție ieri cu cei de la E-on.

„Ieri am discutat cu cei de la E-on. Mai mult de două săptămâni, nu ne mai lasă dacă nu plătim. Nu putem face nicio reeșalonare. Dacă  nu încasăm nimic de la Apavital stația de epurare se va închide”, a declarat Aristotel Katzighera, director PSA.  

Contactat telefonic directorul tehnic al RAGCL, Sorin Năcuță, a negat că de mâine se va opri furnizarea de gaz către regie și implicit căldura la abonați. El a explicat că este vorba despre o situație care a fost și anul trecut și că dacă atunci s-a depășit momentul, același lucru se va întâmpla și acum.

„Cei de la E-on ne-au cerut ca pentru eșalonare să venim cu un garant, în cazul de față Consiliu Local. Conducerea municipalității nu a fost de acord cu așa ceva. Cei de la E-on au solicitat același lucru și anul trecut, și nu ne-au debranșat de la gaz”, a explicat Sorin Năcuță, director tehnic RAGCL.

 Citește și {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Anchetele sociale vor fi făcute prin telefon de către funcționarii Primăriei

Răzvan Grecu

7 zile pentru stoparea pierderilor de apă, pe o stradă modernizată anul trecut!

Marius Parteni

Confuzie la începutul ședinței de Consiliu Local, din partea unui ales local

Răzvan Grecu
Încarcă...