Un nou tip de impozit forfetar a fost introdus in legislatie, de data aceasta pentru operatorii economici din domeniul turistic,restaurante, baruri si alimentatie publica.
Legea 170/2016 publicata in Monitorul Oficial pe 14 octombrie stabileste modul in care vor fi impozitate unitatile din turism si alimentatie publica, calculul fiind realizat in functie de suprafata afacerii, de localitatea in care se afla, de localizare (cat de aproape este de centru) si alte variabile. Legea, care va intra in vigoare de la inceputul anului viitor, a fost promulgata si de presedintele Klaus Iohannis, care a trimis in vara legea inapoi, dupa ce micii antreprenori au sesizat ca sunt tratati diferit fata de firmele mari si ajung sa plateasca de cinci ori mai mult decat in prezent. Parlamentarii au schimbat cateva articole din varianta contestata, dar diferentele de impozitare care dezavantajeaza firmele mici s-au pastrat si in forma finala.
La plata impozitului specific vor fi obligati contribuabilii care au ca activitate principala sau secundara unul dintre cele opt coduri CAEN referitoare la turism,catering, restaurante, baruri. Inclusiv parcurile pentru rulote si campingurile intra sub incidenta legii. Mai mult, sunt vizate si microintreprinderile, adica firmele cu cifra foarte mica de afaceri si foarte putini salariati. Pentru companiile nou-infiintate sau cele care se reorganizeaza si adopta una dintre activitatile anuntate, impozitul specific se plateste incepand cu anul urmator infiintarii sau modificarii din actul constitutiv.
Cum se calculeaza acest impozit?
Pentru restaurante, formula de calcul pleaca de la un impozit standard de 1.400 de lei la care se adauga mai multi coeficienti. Primul este o variabila in functie de rangul localitatii, cel mai mic fiind pentru cele situate in comune, de 3, iar cel mai mare fiind in Bucuresti, in zona centrala (zona A), unde este 17. De altfel, Capitala este cea mai scumpa localitate, pe treapta a doua aflindu-se opt orase (Cluj Napoca, Brasov, Timisoara etc.) Apoi se adauga o variabila in functie de suprafata utila a restaurantului, unde cu cat este mai mare suprafata cu atat mai mare este si impozitul. Apoi se calculeaza si un coeficient de sezonalitate, care avantajeaza statiunile si localitatile din tara, si un coeficient fix, ce tine cont de spatiul tehnic; ultimii doi coeficienti se reduc din impozit.
Calculul pentru un restaurant cu suprafata utila de 30 de metri patrati, aflat in zona centrala a Bucurestiului, calcului arata ca impozitul anual va fi de aproximativ 11.800 lei, adica circa 1.000 de lei lunar. Calculat pe metru patrat rezulta un impozit anual de 85-90 de euro. Dezavantajul unitatilor mici se observa in calculul pe metru patrat; conform analistilor un restaurant cu o suprafata utila intre 800 si 1.000 mp va achita un impozit de 15-17 euro pe mp, in timp ce unul de 200 de mp va plati 36 de euro.
Initiatorul legii, deputatul Titus Paul Dobre de la PSD, recunoaste ca in aceasta varianta creste impozitarea pentru unitatile mici (pana in 30 mp), dar arata ca acestia se „cam fereau“ sa plateasca impozite, fiind in mod constant pe pierderi. „Eu consider ca in momentul in care orice companie isi mentine activitatea chiar daca ii aduce pierderi, cred ca este o problema acolo“, spune Titus Paul Dobre.
Pentru baruri valoarea impozitului standard este de 900 de lei, la care se adauga ceilalti coeficienti, iar pentru vanzatorii ambulanti la tonete de inghetata, pentru carucioarele mobile care vand mancare si pentru prepararea hranei la standuri in piete, impozitul anual este fix, in suma de 1.500 lei.
Hotelurile si celelalte unitati destinate cazarii vor plati impozitul in functie de numarul de locuri oferite si de localitatea in care se afla. Spre exemplu, un hotel de trei stele, cu 30 de locuri de cazare si aflat intr-o comuna va plati anual 2.010 lei, in timp ce acelasi hotel, dar aflat in Cluj Napoca va achita 9.200 de lei.
Important de precizat este ca legea permite hotelurilor, motelurilor, pensiunilor sau altor tipuri de unitati cu locuri de cazare, dar care au si spatii de tip restaurant sau bar, vor achita doar impozitul aferent hotelurilor (unitatilor de cazare), nu si pe cel aferent restaurantelor sau barurilor.
Sursa: bzi.ro