NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Meseria secretă în care ieșenii excelează: pokerul profesionist

Puțină lume știe că, aparent fără vreo explicație solidă, Iașul este un fief al jucătorilor profesioniști de poker de mare calitate și cu performanțe uimitoare.

 

  

Poker în Iași se joacă de când lumea. Înainte se juca pokerul cu cinci cărți, sau „poker românesc” – cum greșit îl numeau unii. Erau faimoase poveștile despre partide cu mize imense între oameni de afaceri și avocați, iar cand a pătruns în România formatul „Texas Hold’em”, Iașul a devenit treptat o pepinieră de jucători de top.

Când pokerul nu era încă reglementat, juca fiecare pe unde putea. Fie în camere de cămin sau apartamente, fie în locatii provizorii tolerate de autorități atâta timp cât afacerea nu lua proporții. S-a jucat „la spălătorie”, „la Fănică”, „la Paraschiv”, „la Popescu” și o comunitate de jucători s-a născut. Când a apărut și febra pokerului online, jucătorii ieșeni au devenit mai buni și partidele mai dure. Unul din promotorii ieșeni ai pokerului online, Sorin Achiței, a îndrumat pe vremuri zeci și sute de jucători spre arena virtuală a pokerului. Tot din Iași a plecat și un podcast de poker – o emisiune audio cu interviuri și teorie care a devenit virală în toate comunitățile jucătorilor români de poker.

În Iași, și-au început cariera vedete naționale precum Dan Murariu care a încasat până acum milioane de dolari live si online, faimoasa jucătoare ieseancă Luciana Manolea, o fată fragilă și modestă care a intrat în această lume a bărbaților și a făcut capul de afiș al presei internaționale, sau Tudor Purice, jucător cu peste trei milioane de dolari in premii online, campion al seriei de turnee SCOOP de pe PokerStars în 2015 când a câștigat titlul și nu mai puțin de 395.640$ dintr-un singur turneu de poker! Numele ieșenilor cu mari performanțe în poker sunt multe și numai economia de spațiu ne oprește sa nu înșirăm o întreagă galerie de mari performeri in acest domeniu.

În Iaşi, se discută și cele mai avansate noțiuni de teorie a pokerului. Ieșeanul Victor Ciubotaru, jucător redutabil de poker, are propria școala de poker de mare succes în care aspiranții la profesionism sunt luați de la zero și aduși la nivel de top cu ajutorul unei structuri pedagogice care ar face să pălească de invidie și o universitate privată.

Și trendul acesta nu se oprește. Anul acesta, pokerul ieșean a reușit o performanță aproape imposibilă: patru victorii consecutive ale unor jucători ieșeni în patru ediții ale celui mai important eveniment live din pokerul românesc, PokerFest, în condițiile în care competiția a fost acerbă și cu participanți din zeci de orase românești și din străinătate.

Acum pokerul este reglementat în România, nu se mai joacă „pe la colțuri”, iar ieșenii au la dispoziție clubul de poker Arena, un local cochet și bine organizat care oferă zilnic partide de poker live oricui are chef de o seară în care să-și încerce intuiția, atenția, abilitățile psihologice și matematice.

Pentru cine nu este familiarizat cu acest joc, este de știut că pokerul e departe de a mai fi jocul aventurierilor. Îl joacă matematicieni și economiști, este studiat în universități mari și solicită abilități intelectuale importante. Formatul cel mai popular este Texas Hold’em No Limit, devenit faimos global odată cu lansarea pokerului pe internet.

Accesul rapid la partide de poker online a permis multora să analizeze teoria jocului și astfel au apărut tineri studioși care au reușit să câștige dominația globală împotriva jucătorilor de școală veche, obișnuiți numai cu pokerul live, cel jucat înainte de epoca online fără mult studiu și teorie.

Oamenii de știință îl analizează cu instrumente sofisticate, căci pokerul e un „joc cu informație incompletă”, deci asemănător multor fenomene naturale, iar descifrarea pokerului este de mare ajutor în controlul acestor fenomene imprevizibile – de la starea vremii până la diverse afecțiuni medicale. Trebuie menționat că niciun super-computer nu a putut încă rezolva jocul de poker, chiar dacă mult mai faimoasele jocuri de sah și de GO au fost deja bătute de computer.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Tinerii din Tabăra de Jurnalism de la Muncel au fost vizitaţi astăzi de poliţişti

Redacția

In februarie, a scazut rata somajului in judetul Iasi

Redacția

Cum a creştinat Sfântul Andrei poporul român. Călugărul Ilie Cleopa: „A săvârşit prima liturghie pe pământul României“

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site