RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Feriţi pădurea de incendii! Activităţi de informare preventivă la Pașcani

Numărul incendiilor de litieră de pădure a crescut în acest an, pompierii militari, împreună cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cu angajaţii ocoalelor silvice, intervenind pentru localizarea şi lichidarea incendiilor de acest gen.

Principala cauză a izbucnirii acestora o constituie focul deschis şi nesupravegheat. O altă cauză este focul  utilizat pentru distrugerea resturilor menajere, furajelor sau a vegetaţiei uscate din grădini, curţi şi terenuri agricole.

În unele cazuri, aceste activităţi se desfăşoară în condiţii de vânt ori fără respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii sau de păduri, ceea ce favorizează propagarea rapidă a focului la gospodării sau la fondul forestier, înregistrându-se pagube importante, afectarea mediului înconjurător şi, mult mai grav, pierderi de vieţi omeneşti.

  

Doar intervenţia promptă a echipajelor a limitat pagubele produse, evitându-se extinderea la fondul forestier. Au fost situaţii când acţiunile de stingere au fost destul de dificile, în principal din cauza terenului accidentat, vântului puternic ce favoriza propagarea focului şi a lipsei surselor de apă.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă « Mihail Grigore Sturdza » Iaşi, în colaborare cu Direcţia Silvică Iaşi,  organizează în acest week-end, activităţi de informare preventivă, în zone de agrement amenajate sau neamenajate din municipiul Iaşi şi Paşcani, cu scopul de a conştientiza cetăţenii asupra riscurilor izbucnirii incendiilor la pădure.

 

În acest sens, recomandăm respectarea măsurilor de protecţie împotriva incendiilor specifice fondului forestier:

  • Nu fumaţi şi nu aruncaţi resturile de ţigări aprinse în pădure;
  • Nu faceţi focul în pădure sau în apropierea acesteia; utilizaţi doar locurile special amenajate în acest scop;
  • Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
  • Nu faceţi focul dacă bate vântul;
  • Înainte de a pleca, stingeţi jarul cu apă;
  • Supravegheaţi copiii şi nu le lăsaţi la îndemână chibrituri sau brichete;
  • Este interzisă arderea resturilor vegetale la o distanţă mai mică de 100 m faţă de zonele forestiere;
  • Anunţaţi în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observaţi, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ieșenii, plătiti din ce in ce mai prost!

Redacția

Sezonul căsătoriilor e în toi. 15 cupluri vor spune „Da”, în fața ofițerului de stare civilă de la Primăria Pașcani, la final de săptămână

Oana Cordoneanu

Apel umanitar pentru o familie din Comarna care a rămăs fără casă din cauza unui incendiu

Redacția
Încarcă...