RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Măsură extremă din cauza nepăsării: Primarul din A.I.Cuza vrea să spargă un dig, iar Siretul să inunde comuna vecină

Situaţia comunei A.I. Cuza ar putea ajunge pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Acest fapt ar permite demararea în regim de urgenţă a lucrărilor de consolidare a malului Siretului. Râul a erodat puternic în ultimii ani malul, ajungând la doar câţiva metri de gardurile gospodăriilor din comună. “Am discutat situaţia şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, la Bucureşti. Ei ne-au sugerat să facem un act către CSAT. Cu un aviz primit de acolo, cred că putem începe lucrările de urgenţă, fără a mai aştepta tot felul de avize”, a declarat subprefectul Bogdan Abalaşi.

„Eu pe 11 august iau 1.000 de oameni, tai digul şi gata, să inunde la Răchiteni dacă creşte apa. N-o să ne lege pe toţi”, a declarat Vasile Baciu, primarul comunei „Al.I.Cuza“. Instituţiile statului „muncesc” de ani de zile la obţinerea unui aviz de refacere a studiului de fezabilitate aferent proiectului de consolidare a malului.

Pericolul reprezentat de Siret în zona A.I. Cuza a reprezentat principala temă a discuţiilor din cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Eroziunea malului a început încă de acum 10 ani. Proiectul de consolidare a malului prevede intervenţii la două coturi ale râului, în dreptul unei proprietăţi private şi a unui teren administrat de Romsilva. Lucrările au fost întrerupte în 2010, proprietarul nefiind de acord cu derularea acestora.

Demersurile făcute de Primărie pentru realizarea unui schimb de terenuri au eşuat. În urma unor şedinţe derulate la Prefectură lunile trecute s-a dispus refacerea studiului de fezabilitate aferent proiectului de consolidare. Lucrările de consolidare trebuie avizate din nou de Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic (ITRSV) Suceava, reprezentanţii acestuia afirmând însă că nu pot elibera avizul până nu este lămurită situaţia terenului privat. „Terenul trebuie scos din fondul forestier. Parte este a statului şi nu este nicio problemă, parte a lui Nicolae Alexandru Gutzulescu, care nu este de acord. Nu putem elibera avizul decât pe întreaga lucrare, nu doar pe o parte”, a declarat Mihai Găşpărel, şef serviciu în cadrul ITRSV Suceava.

  

Poziţia ITRSV l-a iritat pe prefectul Romeo Olteanu, acesta reproşându-i lui Găşpărel că instituţia pe care o reprezintă nu a făcut niciun efort pentru deblocarea situaţiei. „Dacă ploile de acum erau aici, nu în Gorj, tot aşa spuneaţi? Problema este veche de cinci ani. Vă ascundeţi după nişte hârtii”, a spus Olteanu. La rândul său, primarul comunei, Vasile Baciu, a ameninţat că, în lipsa unei decizii rapide, va încerca rezolvarea problemei reprezentate de Siret singur. „Când plouă, la mine vin oamenii că le intră Siretul în case. Pe 10 august trebuie terminat studiul de fezabilitate. Eu pe 11 iau 1.000 de oameni, tai digul şi gata, să inunde la Răchiteni dacă creşte apa. N-o să ne lege pe toţi”, a spus Baciu.

La şedinţă a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Acesta a apreciat că deblocarea proiectului de consolidare ar putea fi obţinută prin amendarea legislaţiei în domeniu. „Totul s-ar rezolva dacă ITRSV ar putea da avize pe bucăţele, nu pe proiectul întreg. Să cerem completarea legii pentru a se putea da avize şi pe secţiuni, eventual cu un aviz general la finalizarea lucrărilor. Oricum, este inadmisibil să ne adunăm atâtea instituţii pentru o problemă tehnică, pe care trebuiau să o fi clarificat deja Apele Române şi ITRSV”, a spus Adomniţei.

Situaţia de la A.I. Cuza va face obiectul unor demersuri efectuate de Prefectură pe lângă Ministerul Mediului, în subordinea căruia se află ITRSV Suceva şi pe lângă Guvern, pentru amendarea legislaţiei în domeniu. Totodată, Romeo Olteanu a solicitat şi demararea procedurilor de expropriere a lui Gutzulescu.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Mircești: Omagiu adus marelui poet Vasile Alecsandri. 200 de ani de la nașterea acestuia

Redacția

Duminica Mare a Rusaliilor și Ziua Comunei, sărbătorite la Miroslovești

Ema Roman

Beton rutier pe DJ 208O Ciohorăni- Cozmești (VIDEO)

Oana Cordoneanu
Încarcă...