RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Mame cu ghiozdan în spate. “Avem cazuri de fete care rămân gravide la 11-12 ani”

 

 

În timp ce anul 2018 a fost marcat în România ca fiind cel în care s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani, un alt fenomen social pune medicii pe gânduri: mamele minore. Anul trecut, statisticile World Vision România arătau că 10% dintre femeile din România care devin mame sunt adolescente, fenomenul luând amploare de la an la an. 

  

 

Medicii spun că problema a început să fie tot mai îngrijorătoare din anul 2009: de atunci, în fiecare lună, în maternităţile din Iaşi ajung cel puţin 10 adolescente în această situaţie. De exemplu, la Maternitatea „Elena Doamna“, în anul 2018, din cele 912 naşteri, 178 au fost în cazul fetelor cu vârsta sub 18 ani. Îngrijorătoare este şi vârsta tot mai mică a acestora: medicii spun că există naşteri şi în rândul fetelor de sub 13 ani. Fenomenul ridică, pe lângă cele medicale, şi probleme sociale care de care mai nebănuite.

„Acest fenomen al mamelor minore este cauzat tot de fenomenul migraţiei, la fel ca şi în cazul familiilor tinere care ajung să îşi întemeieze o familie în altă ţară, şi nu aici. Adolescentele rămân în îngrijirea rudelor, cum ar fi unchii, mătuşile lor, sau chiar în grija statului de multe ori, acest lucru fiind rezultatul sărăciei, al lipsei educaţiei pentru sănătate, al abuzurilor“, a explicat dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Elena Doamna“.

Gravide şi la 11-12 ani

Din punct de vedere social, majoritatea fetelor fac parte din familii cu risc de marginalizare socială şi de vulnerabilitate, iar în ultimii ani s-au înregistrat cazuri de minore care deveneau mame şi care nu aveau sprijin nici din partea familiei, deoarece părinţii sunt plecaţi în alte ţări. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că lipsa de comunicare şi lipsa fizică a părinţilor, sau lipsa de afecţiune din partea lor, pot conduce la răspândirea acestui fenomen. „Având în vedere ca însăşi mama este un copil, multe dintre ele nu au nici posibilitatea financiară, nici cunoştinţele medicale necesare pentru a creşte şi îngriji un copil, astfel, acest binom mamă – nou-născut este din start perdant la cursa vieţii. Avem cazuri de fete care rămân gravide la 11-12 ani, în contextul în care prima menstruaţie vine la 11 ani, ore de educaţie pentru sănătate în şcoli nu se fac, iar ispite există la orice pas“, a completat medicul ieşean. Situaţia este asemănătoare şi la cealaltă maternitate din oraş, în 2017, la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi fiind înregistrate peste 200 de naşteri în cazul mamelor minore, existând mai multe cazuri de fete în vârstă de 13 sau 14 ani care aduc pe lume copii. Medicii spun că fetele nu sunt pregătite nici fizic şi nici psihic pentru această etapă din viaţa lor, iar în loc să fie un moment de bucurie, este perceput mai curând ca o traumă.

 continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

(Video) Pagube semnificative, după un incendiu izbucnit în curtea unei firme din Fălticeni

Redacția

Pe 5 februarie, peste 11.000 de funcționari din peste 800 de primării din România vor intra în grevă

Redacția

A băut cot la cot cu mama sa! Un minor din Topile a ajuns la spital în comă alcoolică

Oana Cordoneanu
Încarcă...