RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Localnicii de la Roşia Montană, suspectaţi că au furat aur de peste 600.000 de lei

La Roşia Montană se sapă ilegal după aur. Zeci de localnici care au extras minereu şi au vândut apoi aurul la case de amanet sunt anchetaţi pentru furt şi spălare de bani. Poliţiştii au făcut percheziţii şi la societăţile comerciale unde era prelucrat aurul. Prejudiciul este estimat la peste 600.000 de lei.

  

 

Dispozitive artizanale de căutare a aurului, saci cu steril pregătit pentru prelucrare, şi chiar aur au găsit poliţiştii la percheziţiile făcute marţi. Au avut 64 de mandate pentru locaţii unde bănuiau că localnici din Roşia Montană se ocupă cu afaceri ilegale. Zeci de oameni sunt acuzaţi că au exploatat fără autorizaţie zăcământ aurifer din mine aflate în conservare.

După închiderea minei, în 2006, dar mai ales după ce s-a renunţat la pază, mulţi localnici nu s-au sfiit să fure fier vechi. În timp, au descoperit că deşeurile rămase pe platforma industrială conţin şi cantităţi importante de aur.

În zonă, se vorbeşte despre o adevarată reţea, în care fiecare are rolul bine stabilit: unii scoateau deşeurile din incinta uzinei în saci, alţii prelucrau deşeurile şi obţineau aur. Puţini sunt cei care se încumetă să vorbească despre asta.

Complexul miner este în conservare, dar, treptat, au început să dispară gardul şi părţi din clădiri. Cele mai profitabile par să fie deşeurile rămase în urma procesului de prelucrare a concentratului extras din galerii sau din carierele aflate în zonă.

Sursa: StirileTVR.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Salariile medicilor cresc cu 25% începând de azi

Redacția

Pierdut 3 anexe ale SC ROXY MYLY SRL

Redacția

Presa Loco (5 August 2013)

Redacția
Încarcă...