NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Comunicate de Presă

IPJ IAȘI: Păcălelile din fața porții .“FALȘII VIZITATORI” acționează și în mediul rural

Infractorii sunt vicleni și vor face orice pentru a obține profituri frumoase din activitatea infracțională. Ei vor acționa acolo unde observă oportunități și unde riscul de a fi prinși este mai redus. Din acest punct de vedere bătrânii sunt țintele perfecte pentru înșelăciuni și furturi din locuință.

Prezentăm mai jos unul dintre modurile de operare ale infractorilor care acționează în mediul rural. Descriem, pe scurt, etapele pe care le urmează infractorii:

Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:

  

sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)

Advertisements

solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.)

pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;

solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu  valoare mai mică;

alte “povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victima și comiterea infracțiunii

Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în camera etc);

Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.

Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

 Cu un astfel de caz ne-am confruntat zilele trecute în comuna Țigănași. O femeie de 90 de ani a sesizat poliția că în după-amiaza zilei de 29 ianuarie 2015, în timp de se afla în curtea locuinţei, a fost abordată de 2 bărbați necunoscuți care i-au solicitat să le schimbe o bancnotă de 100 lei. Le-a acordat accesul în curte și apoi în locuinţă, moment în care aceștia au văzut unde persoana vătămată păstrează banii (sub covor). În acel moment, infractorii i-au spus că se ocupă cu măriri de pensii și i-au solicitat să își aducă buletinul. În timp ce victima a părăsit

camera, cei doi bărbaţi au sustras de sub covor suma de 3000 lei, plecând din locuinţă şi curte. În cauză este întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

 Persoanele în vârstă sunt vulnerabile în cazul comiterii unui anumit gen de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.

Prezentăm câteva măsuri eficiente care îi descurajează pe acești infractori, dar care pot conduce și la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi. Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.

 CE TREBUIE SĂ ȘTII:

de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;

nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență te protejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă

 CE TREBUIE SĂ FACI:

să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;

reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autorismul cu care se deplasează;

discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;

Advertisements

anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Deputat PSD Vasile Toma: ”Scrisoare deschisă adresată unui ministru vremelnic al Sănătății. Unicul lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea românească!”

Redacția

Program de furnizare al apei potabile în Blăgești

Redacția

Situaţia statistică a şomajului

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site