Poliţiştii vor transmite recomandări preventive şi vor distribui materiale de informare zilele acestea, astfel încât femeile să nu devină victime ale unor infracţiuni. Iată câteva sfaturi!
Poşeta personală:
- Nu transportaţi poşeta într-un mod care vă poate transforma într-o ţintă sigură. O poşetă care atârnă neglijent de umăr poate fi foarte uşor smulsă de cineva care vine din spatele dvs.
- Purtaţi-vă poşeta în aşa fel încât să îi puteţi da drumul foarte uşor dacă e nevoie.
- Reduceţi la minimum suma de bani pe care o purtaţi la dvs. zilnic, precum şi cardurile bancare. Distribuiţi banii prin mai multe buzunare ale genţii.
- Dacă sunteţi victima unei tâlhării în care vi se smulge poşeta, nu ripostaţi fizic, mai ales dacă agresorul foloseşte o armă (cuţit, spray lacrimogen).
Deplasările pe timpul nopţii:
- Evitaţi deplasările prin locuri care nu sunt în general circulate şi nu sunt iluminate suficient.
- Dacă bănuiţi că sunteţi urmărită, evitaţi să vă deplasaţi prin locuri izolate şi deplasaţi-vă către cel mai apropiat magazin pe care îl ştiţi deschis.
- Când vă deplasaţi spre maşină sau spre casă, păstraţi cheile în mână până vă aflaţi în interior.
Dacă vă urcaţi la volan:
- Menţineţi geamurile ridicate, cu excepţia unei mici deschizături pentru ventilaţie şi încuiaţi portierele.
- Când bănuiţi că sunteţi urmărită, viraţi pe alte străzi, dacă este posibil. Dacă maşina din spatele face aceleaşi viraje ca dumneavoastră, îndreptaţi-vă către cea mai apropiată secţie de poliţie sau opriţi într-o zonă intens circulată.
- Parcaţi-vă maşina într-o zonă bine luminată, pentru siguranţa dumneavoastră personală şi a autoturismului dvs. Uitaţi-vă bine în jur înainte de a coborî din maşină.
La domiciliu:
- Pregătiţi-vă cheile pentru a descuia uşa locuinţei înainte de a ajunge în faţa uşii.
- Asiguraţi-vă că intrarea în locuinţă este bine iluminată.
- Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţa dumneavoastră şi în spaţiile comune ale imobilelor.
- Nu vă urcaţi în lift împreună cu persoane străine dacă nu vă simţiţi în siguranţă în prezenţa lor – utilizaţi orice scuză pentru a evita o asemenea situaţie (de ex: „Am uitat să-mi verific corespondenţa!”).
sursa Ziarul de Iasi
Citește și: {loadposition articlescategoryload}