Bancheri alaturi de client, Foto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia
Atunci când inflația se afla pe un trend descendent, cum e și situația țării noastre, te poți aștepta ca Banca Națională să reducă în timp dobânda cheie, ceea ce face ca și ratele creditelor cu dobândă variabilă să se ieftinească, făcându-le mai avantajoase.
Pe scurt, luarea unui împrumut cu o rată variabilă a dobânzii este mai avantajoasă atunci când inflația scade, deoarece poate duce la scăderea costurilor îndatorării. Numai că avantajul ar putea dispărea foarte ușor în cazul în care norii negri se abat asupra economiei.
În SUA se vorbește despre iminența unei aterizări dure a economiei și despre „inadecvarea” politicii monetare a FED. În Europa, Germania – odată motorul economic al continentului, devine mai nou „bolnavul” ei- dă semne de gripă economică. Și nu e singura țară cu probleme. În România, managerii au devenit foarte pesimiști în lulie și au și motive. Iar actuala situație s-ar putea „răsuci” în următoarele luni, iar inflația ar putea reveni pe un trend de creștere, complicând și mai mult perspectivele economice.
HotNews.ro a întrebat reprezentanții mai multor instituții de credit dacă ar fi mai avantajos ca un român care dorește să se împrumute la bancă pentru nevoi personale (pe termen scurt) ar fi mai avantajat dacă ar lua un credit cu dobândă variabilă decât unul cu dobândă fixă,
» Citește continuarea pe pagina autorului