NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

În acest sat din județul Iași s-a născut Plugușorul! Tradițiile moldovenești ascund povești uitate

La cativa kilometri buni de Iasi, un satuc ce poarta nume de poveste sta rasfirat pe poalele unui deal si gazduieste o mana de suflete. Cioca-Boca face parte din comuna Scheia, iar in jurul acestui sat s-au creat sute de mici legende. Numele satului, din cate spun satenii, vine de prin vremea lui Stefan cel Mare. Atunci, o fierarie amplasata undeva prin centrul satului facea atat de mult zgomot, incat cei care treceau prin sat l-au botezat “Cioca-Boca”.

“Din batrani se spune ca Stefan cel Mare avea un fierar prin partile acestea. In toate vaile astea se auzea zgomot cand se lucra la fierarie si se auzea cioc-boc, cioc-boc. De atunci a ramas satul Cioca-Boca. De cand eram copil, imi povestea bunicul despre asta”, sustine Ioan, satean din Cioca-Boca. Si astazi mai exista acea cladire in care se presupune ca ar fi fost fieraria, apoi moara.

Plugusorul vine de la Cioca-Boca

Mai este doar o zi pana cand, pe la toate casele, vor poposi iarasi colindatorii. Plugusorul si Sorcova vor fi rostite prin toata tara, dar putini stiu de unde pleaca el. La finalul Plugusorului, o strofa face referire directa la satucul din Iasi.

“Acu ca ne-am saturat de pâine si de urat v-am mai spune multe-asa, dar ni-e ca va însera si ne prinde noaptea asta la fereastra dumneavoastra, ca nu suntem de ici-colea, ci tocmai de la Cioca-Boca, unde-i mamaliga cât nuca si-o pazesc sapte cu maciuca! N-apuci sa iei firimitura, ca ramai far’ de caciula!”. Satenii spun ca Plugusorul s-ar fi “nascut” la Cioca-Boca, dar nu stiu cine este autorul si nici nu stiu de ce se spun aceste versuri.

“Mergeam cu Plugusorul cand eram baietan. Acum nu se mai merge, se pierde traditia. Spuneam ca suntem de la Cioca-Boca in plugusor si de mamaliga cat nuca, dar nu stiu de ce se spunea asta. Noi asa l-am invatat de cand eram copii, de la bunici si de la baietii mai mari ca noi. Ne imbracam in straie traditionale si mergeam din casa in casa. Primeam cate un colac, cate un leu doi si cate odata cate o placinta. Era frumos”, sustine Vasile Apetrei. Din pacate, astazi, in satul Cioca-Boca traditiile nu se mai respecta, o buna parte dintre sateni nu mai sunt de religie ortodoxa, iar cei care ani de-a randul au cutreirat fiecare casa din sat, astazi sunt batrani sau nu mai sunt printre noi.

Despre Plugusor, satenii vorbesc din amintiri, niciunul nu pare sa-l mai stie sau nu vor sa-l spuna, pentru a nu mai retrai vremurile uitate. Buncii isi mai invata nepotii cateva versuri, dar spun ca niciodata vremurile nu vor mai fi cum au fost.

“Cand mai veneau nepotii pe la mine iarna, ii mai invatam colinde si uraturi, dar nu au ei treaba cu asta. Acum sunt mari, la casele lor, au alte lucruri de facut. Noi cand eram copii nu faceam ce fac copiii de acum si nici cei de acum nu vor face ce am facut noi”, sustine Georgeta, o sateanca. Uraturile de la Cioca-Boca nu vor fi ca pe vremuri, dar cu siguranta pe ulitele satului si anul acesta vor fi macar cativa colindatori.

sursa www.bzi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Sărbătoare la Stolniceni-Prăjescu. Ziua Comunei a adunat sute de spectatori

Ema Roman

8 septembrie – Hram la Hălăucești!

Ema Roman

Construcția unei grădinițe în Ruginoasa, finanțată de Banca Mondială, blocată de directorul școlii ”A.I. Cuza” (DOC)

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site