NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Important pentru persoanele interesate să intre în Corpul Experților Electorali, din calitatea de președinte sau locțiitor la secțiile de votare

Persoanele interesate să facă parte din conducerea  secțiilor de votare la alegerile locale sau parlamentare, trebuie să știe o serie de informații importante. Autoritatea Electorală Permanentă se ocupă de recrutarea viitorilor președinți și locțiitori ai acestora. Aceștia vor face parte în viitor din Corpul Experților Electorali, desemnarea lor în secțiile de votare nemaifiind atributul prefectului județului la recomandările primarilor.

 

Persoanele care până acum au mai făcut parte din secții de votare trebuie doar să completeze o cerere, la care să atașeze o copie a documentului de identificare pe care o vor depune în scris sau electronic la prefectul județului, primarul din localitatea unde domiciliază sau Autoritatea Electorală Permanentă. Admiterea în Corpul Experților Electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de autoritate, ca urmare a activității anterioare.

  

Cei care nu au mai participat din postura de președinte sau locțiitor la scrutinurile de alegeri trebuie să susțină un examen pentru a intra în rândul experților.

Iată anunțul prezentat astăzi de reprezentanții Primăriei Pașcani:    

Având în vedere Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei  Deputaților, precum și organizarea și funcționarea Autorității
Electorale Permanente, Autoritatea Electorală Permanentă gestionează și
actualizează Corpul experților electorali prin care se înțelege evidența
permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor
electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau  locțiitori ai acestor 

Admiterea în Corpul experților electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru  activitatea anterioară ca președinte al biroului electoral al secției de votare sau locțiitor al acestuia, precum și pe bază de examen.
   

Dorim să vă  informăm că aveți posibilitatea de a vă înscrie în Corpul experților  electorali pe baza unei cereri datată și semnată, însoțită de o copie a  actului de identitate și o copie a actului de studii, depusă, în scris  sau electronic, la prefect, primar ori la Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform art. 3 din Hotărârea nr. 11/2015 privind aprobarea  metodologiei de admitere în Corpul experților electorali, Autoritatea  Electorală Permanentă acordă aviz favorabil persoanei care a exercitat  funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia la cel puțin un scrutin și îndeplinește următoarele condiții: are cetățenia română, cunoaște limba română, scris și vorbit, are drept de vot, are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției, nu face parte dintr-un partid politic, a absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu, nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal, nu a săvârșit contravenții în legătură cu alegerile sau cu un referendum pe durata îndeplinirii funcției de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia, nu a săvârșit erori în operațiunile de consemnare a rezultatelor votării în procesele-verbale prevăzute de legislația în vigoare, nu a fost exclusă din Corpul experților electorali, nu s-a retras din Corpul experților electorali.
 

Persoana care nu a exercitat anterior functia de președinte al biroului electoral al secției de votare sau locțiitori ai acestuia poate fi admisă în Corpul experților pe bază de examen.  Potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea nr.11/2015, la examenul pentru adminterea în Corpul experților electorali poate participa orice persoană care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: are cetățenia română, cunoaște limba română, scris și vorbit, are drept de vot, are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției, nu face parte dintr-un partid politic, a absolvit cel puțin învățământul general obligatoriu, nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnat penal și a depus, în scris sau electronic, la prefect, primar ori la Autoritatea Electorală Permanentă, o cerere (Anexa Nr.2) datată și semnată, însoțită de o copie a actului de identitate și o copie a actului de studii.

 În situația în care îndepliniți condițiile legale menționate mai sus cât și în Materialul de informare anexat și vă decideți să faceți parte din Corpul experților electorali vă rugăm să completați și să depuneți direct sau să transmiteți prin poștă Cererile de admitere în corpul experților electorali din țară pe bază de aviz  favorabil (anexat) cât și pe bază de examen,  la sediul Primăriei Municipiului Pașcani – Ghișeul Unic și la  Biroului județean Iași la adresa din strada  Anastasie Panu numărul 60 etaj II cam  era 199.

 De asemenea, ne puteți contacta la numerele de telefon 0232-273.186/ 0733-733.603/ 0751-185.609 .

 După admiterea în Corpul experților electorali  veți fi instruit de către Autoritatea Electorală Permanentă și veți primi, pe perioada desfășurării activității în secțiile de votare, o indemnizație stabilită prin Hotărâre a Guvernului.
  Pentru informații suplimentare vă rugăm să accesați http://www.roaep.ro/instruire/?page_id=163 .

Advertisements

Related posts

PNL Paşcani propune ca banii prevăzuţi în buget pentru Zilele Oraşului să fie folosiţi pentru dotarea Cantinei Sociale

Marius Parteni

Jurnal de Pașcani: 500 de zile de Normalitate si Prosperitate pentru Pascani – Pantazi si Axinte doi pesedisti potlogari care confunda orasul cu mosiile proprii

Redacția

Lista candidaților USR PLUS, pentru Primărie și Consiliul Local Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site