Aproximativ 100 de sindicalişti de la Serviciul de Ambulanță Județean Iaşi au protestat astăzi, timp de 2 ore, în curtea unităţii, principala nemulțumire fiind neacordarea stimulentului de risc de 2.500 de lei, pentru personalul care a lucrat în prima linie în perioada pandemiei de COVID-19. Oamenii spun că acesta trebuie acordat tuturor.
Din cei aproximativ 350 de angajaţi aflaţi în activitate au primit acest spor mai puţin de 200, a declarat vicepreşedintele sindicatului Ambulanţa Iaşi, Neculai Pralea:
„Nemulțumirea noastră se referă la neacordarea stimulentului de risc, având în vedere lupta din linia întâi. Și noi facem parte din linia întâi. Dacă ne raportăm la personalul operativ, din cei aproximativ 350 de colegi, doar 200 au primit acel spor, deși toate echipajele s-au prezentat la caz, s-au echipat, au efectuat proceduri, au transportat suspecți sau covid pozitivi, s-au reîntors la unitate, au făcut decontaminarea cu tot ce presupune ea, iar când s-au făcut listele s-a constat că o mare parte din colegi nu au primit. Legislația a exclus posibilitatea ca toți colegii, toate echipajele de urgență să primească acel spor, deși suntem în linia întâi. Mai mult de atât, nu s-a făcut o testare largă a populație pentru a putea ști la ce caz ne ducem, pozitiv sau negativ, noi ne-am dus unde am fost solicitați.”
O altă nemulţumire a sindicaliştilor ieşeni este tergiversarea aprobării statutului angajaților SAJ, act legislativ care se află de mai mulți ani pe masa parlamentarilor, dar care nici până acum nu a fost aprobat:
„Având în vedere că Serviciul de Ambulanță este unitate strategică pe tip de pace, război, pandemie, calamitate, nu ni se recunoaște statutul. Avem drepturi și responsabilități prin acest statut. De doi ani de zile se află la Camera Deputaților blocat în comisii. Tragem un semnal de alarmă, astăzi, parlamentarilor de la Camera Deputaților asupra acestui aspect. Vrem deblocarea urgentă a acestui statut.”
Vicepreşedintele sindicatului Ambulanţa Iaşi, Neculai Pralea, a menţionat lipsa de personal din sistem dar şi faptul că judeţul are prea puţine maşini raportat la numărul de locuitori:
„E nevoie de creșterea numărului de echipaje. Populația județului Iași se apropie de un milion de locuitori. Noi pe organigramă suntem undeva în poziția în care aveam 500 de mii de locuitori sau 600. E nevoie de creșterea numărului de personal, echipaje, ambulanțe pentru a face față solicitărilor și pentru a fi prompți.”
Sindicaliştii de la Serviciul de Ambulanță Județean Iaşi care au participat astăzi la protest au ţinut şi un moment de comemorare a colegilor decedaţi în timpul pandemiei.
La Bucureşti, reprezentanţi ai angajaţilor din serviciile de ambulanţă au fost primiţi astăzi la discuţii de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Reamintim că aproximativ două mii de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă din întreaga ţară au protestat în capitală la Parlament şi la sediile serviciilor de ambulanţă din fiecare judeţ. Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” a anunţat că acţiunile de protest vor continua după ieşirea din starea de alertă dacă nu primesc răspuns la solicitările lor.