RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Fosta conducere a Pașcaniului a uitat de problemele Bibliotecii Municipale. Cere clarificări funcționarilor pe care i-a avut în subordine!

Problemele de organizare și funcționare a Bibliotecii Municipale, apărute odată cu mutarea în sediul de peste drum de Primăria Pașcani, au fost discutate astăzi în cadrul comisiei de învățământ, din Consiliul Local. Discuțiile și modul cum au fost analizate problemele, scot la iveală cât de interesată a fost administrația trecută să asigure funcționarea bibliotecii.

Situația apărută ca urmare a notificării transmise de cabinetul de avocatură “Dorina Toma”, cu privire la eliberarea unei căi de acces, a determinat-o pe Gabriela Nedelcu, fost viceprimar în mandrul lui Dumitru Pantazi, să se întrebe cum este posibil să se ajungă la o asemenea situație, ținând cont de faptul că acolo s-a realizat o investiție, pentru funcționarea unei instituții de interes public.

Nedelcu a cerut serviciilor de specialiate din cadrul Primăriei, Patrimoniu, Urbanism și Juridic, să prezinte un punct de vedere asupra situației apărute odată cu darea în folosință a sediului bibliotecii, de parcă nu ar fi cunoscut aceste probleme încă de când era în Primărie.  

Reprezentanții cabinetului de avocatură, dețin o cale de acces către o proprietate privată, au acte valabile eliberate de Primărie. Mihaela Cojocaru, directorul Bibliotecii Municipale “Leonard Gavriliu” spune că în calitate de manager al instituției a preluat de la Primărie prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Local un spațiu, în vederea organizării ativității. Ea a afirmat că nu a încălcat amplasamentul primit.

  

Acum, reprezentanții cabinetului de avocatură cer drept de folosință pe respectiva calea de acces, care practic trece prin sediul bibliotecii. Acolo a fost amenajată o sală pentru împrumut cărți, destinată copiilor.

Iulian Perțu, responsabil Biroul Tehnic și Investiții din Primărie, a explicat că lucrarea privind amenajarea bibliotecii a fost realizată cu repectarea drepturilor de proprietate. El crede că în interiorul bibliotecii se pot organiza sălile, astfel încât calea de aces să fie utilizată atât de instituție de cultură, cât și de reprezentanții cabinetului de avocatură.

S-a ajuns la această situație din dorința administrației Pantazi de a muta cât mai rapid biblioteca într-un nou sediu. Numai că între timp, fostul primar Dumitru Pantazi, semnase două autorizații de construcții ce se bat cap în cap.

„Toate actele atât pentru cabinet cât și pentru Bibliotecă sunt perfect legale și toate actele, ghinion, nu au fost semnate de Rățoi bătrânul, ci de Pantazi. Domnul Pantazi așa a aprobat. O să chemăm părțile si sperăm ca pe cale amiabilă să rezolvăm această problemă”, a explicat în luna februarie, viceprimarul Cristian Rățoi.

Acum, Gabriela Nedelcu, care este membru în comisia de învățământ, încearcă să paseze responsabilitatea pe umerii actualei administrații, iar prin intermediul serviciilor de la nivelul instituției, caută soluții pentru medierea conflictului, deși ar fi putut evita situația încă din momentul transferului fondului de carte.

Un alt subiect ce vizează activitatea bibliotecii este acela că sunt peste 80.000 de volume de carte ce nu sunt depozitate în locuri conforme, multe dintre ele fiind în incinta fostei biblioteci, care stă să se demoleze.

În cadrul aceleiași ședințe, consiliera Nedelcu a solicitat Serviciului Patrimoniu să prezinte o serie de locații disponibile pentru depozitarea temporară a fondului de carte. Fostul viceprimar nu a luat aceleași măsuri încă din momentul în care au aprobat transferul de activitate și se mândreau cu investiția de la noul sediu al bibliotecii.

Related posts

Documentele oficiale îl contrazic pe Olariu! Afacerea sa se află într-o zonă de locuințe, nu industrială! (DOC)

Răzvan Grecu

Păşcănenii vor putea plăti taxele şi impozitele cu cardul

Ema Roman

Ștrandul municipal ar putea fi deschis la finele săptămânii!

Marius Parteni
Încarcă...