RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Firmele cu zero angajaţi sunt adevărate mine de aur

Circa 7.400 de societăţi din judeţ au declarat la Fisc, pentru activitatea de anul trecut, că au avut zero angajaţi. Cu toate acestea, ele au înregistrat afaceri de 124 de milioane de euro. Cea mai mare cifră de afaceri a fost raportată de către o firmă înregistrată în Frumoasa, respectiv 9,3 milioane de euro.

 

Patronii a peste 7.400 de firme din Iaşi au declarat în bilanţurile depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice că nu au avut angajaţi anul trecut, dar cu toate acestea au cumulat o cifră de afaceri de 558 milioane lei şi datorii totale de 914 milioane lei. Mai bine de o treime din aceste societăţi comerciale provin din domeniul comerţului cu ridicata sau cu amănuntul (2.688 de firme) şi au avut în 2015 au avut afaceri de 226 milioane lei. De asemenea, o pondere importantă o deţin şi societăţi care desfăşoară activităţi ştiinţifice şi tehnice (941 de firme) şi în sectorul construcţiilor (667 de firme), ambele cu afaceri de peste 64 milioane lei fiecare. Peste 500 de firme din industria prelucrătoare au declarat că, deşi au afaceri totale de 39 milioane lei, nu au avut angajaţi în regie proprie, în timp ce alte 425 de firme din sectorul cumonicaţiilor au avut afaceri de aproximativ 26 milioane lei fără a declara angajaţi. Peste 900 de agenţii imobiliare şi firme cu activităţi de transport, depozitare şi de servicii administrative au avut afaceri totale de 65 milioane lei, în timp ce 183 de firme au reuşit să producă afaceri de 26,5 milioane lei din agricultură fără angajaţi. În sectorul hotelurilor şi restaurantelor există 271 de firme care au declarat 0 angajaţi în bilanţ deşi au avut anul trecut afaceri de 13,3 milioane lei, iar 207 societăţi cu activităţi de spectacole, culturale şi recreative au avut afaceri de 6,2 milioane lei.

  

 

Bani plimbaţi prin Luxemburg

 

Dintre toate firmele care au declarat 0 angajaţi, societatea ieşeană cu capital luxemburghez Comerţ Carpaţi SRL din zona Frumoasa a reuşit să aibă afaceri de 42,7 milioane lei anul trecut şi profit de 674,000 lei. Firma desfăşoară activităţi de intermediere în comerţul cu diverse produse şi a fost înfiinţată în ianuarie 2013 de Burcea Cristina Mirabela (0,1%) şi off-shore-ul Lux Web Ventures (99,99%), administrator fiind Gheorghe Cristina. Locul secund este ocupat de sucursala din Iaşi a firmei unui afacerist italian din Milano, Ettore Lanati, care a avut anul trecut cea mai mare cifră de afaceri din construcţii fără să declare angajaţi, respectiv 18,3 milioane lei. La această dimensiune a afacerilor, societatea Emit Group – Ercole Marelli Tecnologi SRL, înfiinţată în noiembrie 2014, a obţinut un profit net de 1,55 milioane lei. Pe locul trei se află o altă sucursală, de această dată a firmei finlandeze Fortum Power and Heat Oy cu sediul în Holboca, firmă care a „prins” contractul de instalare a unui cazan cu aburi la CET Holboca, finanţat din fonduri europene. Societatea a avut o cifră de afaceri de 10 milioane de lei şi un profit net de 2,8 milioane lei, fiind pe locul doi şi în rândul celor mai mari profituri ale firmelor fără angajaţi declaraţi. Aceasta este urmată de o firmă din Lunca Cetăţuii, Meldi Impex General, patronată de Mîndra Stănescu, care a reuşit să obţină din comerţul cu fier vechi 8,5 milioane lei şi profit de 20.000 lei. Cu o cifră de afaceri de aproape opt milioane lei, firma cu capital danez Dan Holding MGM administrează un parc eolian pe care l-a construit în judeţul Galaţi şi a terminat anul 2015 cu pierderi de peste două milioane lei. De asemenea, cu o cifră de afaceri de 7,4 milioane lei, societatea Village Linkom, deţinută de nişte afacerişti italieni,  a obţinut un profit de 200.000 lei din comerţul cu ridicata al produselor textile. În „top” se mai clasează alte trei societăţi cu afaceri cuprinse între şase şi şapte milioane lei, respectiv Ovimar Trans (comerţ cu ridicata nespecializat, profit 600.000 lei), Volanpack SA – Sediu Permanent (activităţi de ambalare, profit 750.000 lei) şi Lee’s SRL (comerţ, pierderi de 723.000 lei).

 

Cine a avut cel mai mare profit

 

La nivel de profit, societatea Agrima Ro din Leţcani, deţinută de Mariana Smihor şi italianul Piero Sabbatini, figurează pe primul loc în rândul firmelor cu zero angajaţi declaraţi, cu o sumă de circa trei milioane lei. Totuşi, cazul acestei firme din sectorul agricol pare izolat deoarece activitatea a fost reluată abia în septembrie 2015. Din bilanţ reiese că firma a fost creditată cu trei milioane lei şi nu a avut cifră de afaceri, de unde rezultă că profitul înregistrat nu provine din activitatea firmei. Exceptând firmele Fortum Power şi Emit Group, menţionate în rândul societăţilor cu cifre de afaceri ridicate, ies în evidenţă la nivel de profit trei societăţi ieşene, cu sume cuprinse între 1,3 şi 1,6 milioane lei net. Astfel, societatea Impress SRL, deţinută de Mioara Scripcariu, a declarat la Finanţe doar venituri şi profit de 1,6 milioane lei, fără a menţiona cheltuieli, semn că suma provine din vânzări ale unor bunuri din patrimoniu. „Atracţia” listei cu firme profitabile fără angajaţi este, însă, firma de consultanţă Antigreen Services a italienilor Alessandro Riccia şi Marco Marotta. Cei doi afacerişti italieni au înfiinţat societatea în septembrie 2015 şi au prins contracte de circa 1,67 milioane lei, după scăderea cheltuielilor şi a impozitului pe profit rămânând cu un profit net de 1,35 milioane lei. În top intră şi firma falimentară Vara MR a fostului şef de la Direcţia Regională de Poştă Radu Mironeanu Hâra. Neavând activitate, veniturile societăţii au provenit anul trecut doar din vânzarea de bunuri, peste 1,32 milioane lei, sumă care a coincis şi cu profitul care a fost distribuit creditorilor.  

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Drumarii din zona Pașcani și Târgu Frumos sunt pregătiți de deszăpezire

Răzvan Grecu

Investiţia la Palatul Cantacuzino, pusă în aşteptare. Municipalitatea vrea muzeu, Ministerul sugerează centru cultural

Ema Roman

Semafoarele de pe Moldovei au fost repuse în funcțiune!

Marius Parteni
Încarcă...