RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Firme din Pașcani ce intră în topurile naţionale pe domeniul lor de activitate

Economia județului a cam pierdut războiul cu piaţa, o arată statisticile dure făcute de Ministerul de Finanţe şi cel mai important ziar cu profil economic din România, Ziarul Financiar. Potrivit acestor surse singurele firme care reuşeşc să se bată de la egal la egal cu marii competitori naţionali sunt Iulius Group, Editura Polirom, Remar Paşcani şi Cotnari SA.

 Din păcate în top 10 naţional pe domenii de activitate nu intră cea mai mare firmă din Iaşi după cifra de afaceri – Antibiotice -, nici vreo fostă fabrică socialistă privatizată cu succes – Mittal Steel (deşi alte trei MIttaluri apar în top, cele din Galaţi, Hunedoara şi Roman) sau Tehnoton, nici vreo iniţiativă privată locală de succes – Kosarom, Total Gaz, Combeton ş.a.

Firmele ieşene cel mai bine plasate

  

Nici o firmă din Iaşi nu reuşeşte să fie nr. 1 pe ţară în domeniul ei de activitate, potrivit criteriilor folosite de ZF şi MF (cifră de afaceri vs profit vs nr. de angajaţi). Avem însă două locuri 2, prin Cotnari SA şi Iulius Group. 

Cotnari pare însă avantajată pentru că în domeniul producătorilor de vin locul 1 este ocupat de Murfatlar SA, firmă intrată în insolvenţă din cauza datoriilor de 1,5 ori mai mari decât cifra de afaceri pe 2011. Cotnari a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 21,1 milioane euro la un profit încă neprecizat, cifre obţinute cu circa 300 de angajaţi. 

Iulius Group ocupă locul 2 în topul principalilor proprietari de active imobiliare în funcție de încasările generate. Iulius a raportat pentru 2011 încasări de 41,4 milioane euro prin cele 4 mall-uri operate la Iași, Suceava, Cluj și Timișoara. Pe locul 1 în acest domeniu este Immofinanz, austriecii încasând în 2011 44,4 milioane euro deși dețin cinci mall-uri în țară și nouă clădiri de birouri în București. 

Miracolul de la Paşcani e pe locul 4

Firma minune din Paşcani – Te-Rox Prod – ocupă locul 4 în topul producătorilor de textile cu o cifră de afaceri de 20,5 milioane euro în 2011, cifră obţinută cu 553 de angajaţi. Firma în cauză a renăscut în 2006 pe amplasamentul fostei fabrici de perdele, fabrică ce a dat faliment la începutul anilor 2000. Acum Te-Rox produce scaune auto pentru copii și centurid e siguranță, având comenzi ferme de la producători uriași pe segmentul auto.   

Simbolul capitalismului ieşean e pe locul 6

Firma socotită multă vreme simbolul capitalismului de succes în Iaşi – Polirom – ocupă locul 6 în topul tipografiilor şi editurilor. Are însă handicapul de a concura cu giganţi de stat – gen Imprimeria Naţională sau Monitorul Oricial – ori firme ce fac parte din multinaţionale – Infopress Group sau EDS România

Fabrica de vagoane din Pașcani e pe locul 8 

Privatizată cu succes în 2003, fosta fabrică de vagoane Pașcani, rebotezată acum Remar, a făcut în 2011 afaceri de 18,7 milioane euro cu 563 de angajați, ceea ce a dus-o pe locul 8 în topul național al companiilor de material rulant. În fața ei sunt însă nume mari, geu de ajuns în doar câțiva ani de la privatizare: Rulmentul Bârlad, Electroputere Craiova, Astra Arad, Timken sau Atelierele CFR Grivița. 

Marile absențe ieșene

Surprinde lipsa din topurile naționale a unor firme ieșene care impresionează pe plan local și care au de ceva timp ambiții mair la nivel național, ba chiar și la export.  

Antibiotice Iași lipsește deoarece la cifra de afaceri e bătută de distribuitorii de medicamente (una e să produci medicamentel, mai ales din cele ieftine, cum face Antibiotice, și alta e să vinzi medicamente scumpe aduse din afară).

KOSAROM lipsește și ea din topul marilor producători de carne dar aici cauza ar putea fi divizarea grupului în mai multe firme, pe centre de profit (Kosarom e compus din Avitop Războieni, Kosarom Pașcani, Suinprod Roman și alte firme mai mici, în timp ce concurența a concetrat toată activitatea pe o singură firmă)  

Aceeași explicație o poată invoca și grupul Remat-Pieta-Combeton. Deși grupul ieșean a raportat o cifră de afaceri de aproape 90 milioane euro pe 2011, sumă cu care depășea lejer mulți competitori, banii au fost strânși prin intermediul a circa 20 de firme controlate de Constantin Comănescu. Lipsesc însă și alte nume mari: TotalGaz, fabricile familiei Schrotter, grupul Arcadia. Unele firme ieșene sunt totuși nr. 1 pe țară dar pe nișe foarte mici – Electra se lăuda că deținea la un moment dat 75% din piața interfoanelor, Tehnoton avea 85% din piața mașinilor de spălat semiautomate.

Prezențe pentru care nu avem nici un merit

În topul celor mai competitive firme apar și societăți cu sediul în Iași dar care au apărut doar conjunctural aici. E vorba de E.ON – Gaz și Distribuție, deci firme care dețineau monopol de stat iar după privatizare au trecut la monopol privat.  Mai apare și Continental Automotive, care are un punct de lucru la Iași, dar în acest caz grosul cifrei de afaceri e generat de punctele de lucru din Ardeal

Concluzie: tot bugetari rămânem

Cu atât de puține firme competitive la nivel național este limpede încă o dată că economia Iașul e profund dependentă de stat, că cele mai multe resurse pe plan local vin fie prin alocări bugetare de la București fie prin intrări tangențiale cu sistemul medical și universitar. Ceea ce nu e neapărat rău, mai ales dacă vom ști să stimulăm aceste motoare – Iașul centru medical și centru educațional. Proiectele mari din acest domeniu – spital regional de urgență sau realizarea unei singure universități de stat care să poată concura serios la nivel național și internațional – bat însă pasul pe loc.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 sursa Topiasi.ro

Related posts

“Lavanda Hărmănești – Iași” – munca unei familii tinere, a luat forma unui eveniment unic în zonă!

Marius Parteni

Cu cât ar urma să crească pensiile în 2024, estimativ

Redacția

Cel mai influent canal media din România laudă copios o firmă din Pașcani

Redacția
Încarcă...