De câteva zile asistăm la o non discuție cu privire la pericolul de poluare în care se află municipiul Pașcani. Stimabilii de la conducerea județului, Cristian Adomniței și Dan Cârlan, au venit la Pașcani, umăr la umăr, de parcă USL nu s-a rupt, iar Iohannis nu e președinte, să ne convingă că, pentru a nu rămâne orașul fără apă trebuie să redelegăm serviciile către ApaVital.
Am rămas siderat să văd că vina principală este aruncată pe Prest Serv Apa care nu are capacitate financiară să susțină cu titlu gratuit epurarea apelor deversate în stația de epurare de către ApaVital. Niciunul dintre lobby-iștii ieșeni nu a explicat de ce nu se aplică rezolvarea cea mai simplă și legală a acestei situații: plătirea de către operatorul ieșean către cel pășcănean a celor peste 3 milioane de lei datorate ca și contravaloare a serviciilor de epurare prestate din iulie 2014 și până acum.
Se preferă, însă, tot felul de artificii financiare ale căror legalitate îmi permit să o contest. Consilierii locali ar urma să aprobe ca toate facturile privind cheltuielile de epurare a apelor să fie stornate către furnizorii Prest Serv Apa, iar aceștia să le refacă pe numele ApaVital. O nebunie, în condițiile în care Prest Serv Apa este recunoscut ca operator de epurare de către ANRSC, iar ApaVital nu. Primul are preț aprobat de ANRSC pentru așa ceva, iar al doilea nu!
Totuși, acest amalgam economico-juridic a fost decretat ca fiind legal de către prefectul Iașului, Dan Cârlan, care a asigurat în avans, adică s-a ante-pronunțat, că hotărârile vor fi avizate de legalitate de către instituția sa.
Eu unul consider declarația prefectului ca fiind un abuz în serviciu, pentru simplu motiv că o instituție ce asigură tutela legalității unor acte emise de un legislativ, vezi poziția Curții Constituționale, nu are voie să se antepronunțe, iar dacă o face atunci devine incompatibil când speța cu pricina ajunge pe masa sa de lucru. Nu o spun eu, o spune Constituția României și legile țării care garantează separarea puterilor în stat și interzice orice interferare a acestora.
Mai adaug la toate acestea modul absolut subiectiv de a privi problema datoriilor către Prest Serv Apa de către șeful Consiliului de Administrație al ApaVital Iași, Mihail Doruș. Acesta declarat la o emisiune a televiziunii TV Bit, pe care purtătorul de cuvânt al instituției sale a declarat că o finanțează deoarece le apără interesele, că ApaVital nu are datorii către Prest Serv Apă deoarece între cele două societăți nu există un contract comercial. Întrebat însă dacă pășcănenii au datorii către ApaVital, fără a avea un contract comercial adaug eu, că moderatorul a omis, Doruș declară cu o nonșalanță uluitoare că da și că vor fi acționați în justiție chiar.
Cu alte cuvinte, legea poate fi interpretată doar în favoarea ApaVital, după cum o susțin la unison șefii județului și ai operatorului ieșean, pe când față de cetățeni și Prest Serv Apă legea există doar în cărți.
P.S.: Nu-mi permit să le dau sfaturi consilierilor locali în legătură cu ședința de marți, dar le sugerez să citească mai întâi legea 78/2000, iar dacă sunt convinși că prin adoptarea celor două proiecte de hotărâre prin care se redeleagă către ApaVital serviciile de apă-canal și de epurare nu se prejudiciază Prest Serv Apă, să le voteze. Părerea cetățenilor contează și ea, și normal ar fi fost să fie organizat un referendum, însă lipsa unei astfel de consultări nu le atrage o răspundere penală ci doar una electorală!
Citește și: {loadposition articlescategoryload}