NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Examinatorii de la Permise îi fugăresc pe elevi în alte orașe! Iată ce metode au găsit candidații să ia permisul mai ușor!

In timp ce unii sustin ca in Iasi este foarte dificil sa obtii carnetul de conducere, alti soferi se plang de traficul aglomerat din oras, dar si de producerea multor accidente rutiere grave, pe care le pun pe seama lipsei de experienta a celor care urca la volan.

 

Reprezentantii scolilor de soferi sunt constienti de faptul ca, in Iasi, rata de promovabilitate este mult mai scazuta decat in alte orase mari din Romania si pun asta pe seama problemelor institutionale mai degraba, decat pe pregatirea candidatilor.

„De ce in Iasi iau examenul doar 30 la suta dintre candidati?! Daca e sa facem o analiza cu alte centre universitare, cu orasele mari din Romania, cum ar fi Bucuresti, Cluj, Brasov, Sibiu, Constanta, aceasta rata este foarte mica. Este asta din cauza ca elevii, candidatii ar fi slab pregatiti?! Sau e din alte motive?! La Suceava, de exemplu, planificarea la traseu se face mult mai repede decat la Iasi. Tot acolo, scoti numere rosii pe loc, in timp ce in Iasi esti programat la zece zile! De ce nu se ridica aceasta problema la nivel institutional?!”, a declarat ieri Radu Scoban, reprezentantul firmei Auto Scoban (Automobilistul).

In opinia acestuia, solutii ar putea fi gasite atat la nivel institutional, cat si la nivel individual, chiar de catre candidati. El a precizat ca exista cazuri de ieseni care au preferat sa mearga in alte orase din Moldova, pentru a da examenul. „Sunt foarte multe cazuri de persoane care au preferat sa mearga la Vaslui, la Botosani sau la Suceava, pentru a da acest examen. Cunosc cazul unei persoane care a picat de doua ori examenul la Iasi, si-a facut mutatie si a promovat din prima in Suceava. Iesenii care aleg alte orase pentru a da examenul au o rata de promovabilitate de 70 la suta. In multe orase mari, promovabilitatea trece de 55 la suta. Nu vorbim despre Bistrita, unde rata de promovabilitate ajunge la 70-75 la suta. Cred ca este o problema de management. Daca e sa facem un exercitiu, am putea duce examinatorii din Iasi la Bacau, iar pe cei de acolo sa ii aducem aici, pentru a vedea care va fi rata de promovabilitate! Cred ca o solutie ar fi ca elevul sa dea examenul cu instructorul auto alaturi, iar examinatorul sa stea pe bancheta din spate, pentru a reduce din emotiile si stresul resimtite de elev”, a adaugat Scoban.

Acesta a mai spus ca a participat la examinari si in alte state din Europa, unde lucrurile sunt complet diferite. „In Franta, de exemplu, se pune accent pe factorul uman. Examinatorul sta pe bancheta din spate si puncteaza pe aspectele pozitive pe care le sesizeaza la candidat. Un om poate fi timorat 10 minute, dar, dupa aceea, sa isi revina si sa conduca in mod corect”, a incheiat acesta.

Rata de promovabilitate scazuta

Datele statistice ale Directiei Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DPCIV) arata ca, in primele sase luni ale acestui an, 14.710 ieseni au dat examenul pentru obtinerea unui permis de conducere. Dintre acestia, doar 4.468 de candidati au obtinut carnetul. Asta inseamna ca doar 30 la suta dintre doritorii de permise auto au reusit sa le si obtina in prima jumatate a lui 2019.

De asemenea, conform acelorasi date, in perioada analizata, in medie, pe zi, 81 de ieseni si-au dorit obtinerea permisului de conducere. Mai mult, cei 15 examinatori din cadrul Serviciului au avut, in medie, de analizat 980 de candidati in primele sase luni ale acestui an. Dar, in realitate, situatia este putin diferita, deoarece unii examinatori au avut sub supraveghere peste 1.000 de candidati, in vreme ce altii – sub 500.

Pe de alta parte, cel mai ridicat procentaj de promovabilitate per examinator a fost de 40 la suta, in vreme ce rata cea mai scazuta de promovabilitate la obtinerea permisului de conducere a fost inregistrata de un examinator cu doar 18 la suta.

„Pe intreg parcursul anului trecut, 25.315 candidati au dat examenul pentru obtinerea permisului de conducere. Dintre acestea, doar 8.018 au obtinut acest permis, promovand examenul”, au precizat reprezentantii DPCIV. Asadar, in 2018 a fost inregistrata aproximativ aceeasi rata de promovabilitate, de 30 la suta, ca in prima jumatate a acestui an. Mai mult, in cursul anului 2017, au existat 23.837 de candidati, iar, dintre acestia, doar 6.612 au reusit sa obtina carnetul de conducere. Astfel, rata de promovabilitate inregistrata in urma cu doi ani a fost de 36 la suta.

sursa www.bzi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Activitate preventivă a poliţiştilor la Școala „Trinitas”, din Târgu Frumos

Redacția

Femeie găsită într-o fântână la Muncelu de Sus

Ema Roman

Bărbat preluat de Ambulanţă din Cimitirul Evreiesc

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site