Gata cu combustibilii fosili, înainte cu energiile regenerabile: dar cu ce preț? Mai este profitabilă tranziţia energetică după pandemie și războiul din Ucraina? Protestele din Europa au alarmat guvernele care au înţeles că trebuie să ia măsuri. Cel puţin pentru a micşora prețurile la energie, potrivit rador care citează Euronews.it.
Linii de transport pentru energie electricaFoto: Pixabay
Guvernul italian: tranziție ecologică
În ultimele luni, prețurile energiei electrice au crescut semnificativ în Uniunea Europeană, până la punctul în care s-a ajuns să se ceară o reformare a modului în care sunt stabilite. În prezent, „piața de energie electrică” angro din UE este un sistem de prețuri marginale.
Ceea ce înseamnă că toți producătorii de energie electrică obţin același preț pentru energia pe care o vând într-un anumit moment.
Vremuri grele: Germania se întoarce la cărbune și energie nucleară! Prețul energiei electrice variază foarte mult în funcție de sursa de energie folosită pentru a o genera: cele mai ieftine fiind, desigur, sursele de energie regenerabilă, în timp ce combustibilii fosili sunt mult mai scumpi. Și poluanți. Destinaţi să fie daţi în curând uitării.
Cu unele excepții: Germania, având în vedere vremurile grele,
» Citește continuarea pe pagina autorului