Factorii socioeconomici precum educația, ocupația și bunăstarea influențează riscul de deteriorare cognitivă sau demență la vârsta înaintată, dar și posibilitatea ca o persoană să se recupereze, arată un nou studiu condus de cercetătorii de la UCL (Anglia).
Studiul a urmărit 8.442 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste, în Anglia, pe parcursul a 10 ani, între 2008 și 2018, pentru a analiza modul în care factorii socioeconomici de la începutul cercetării erau asociați cu riscul de deteriorare cognitivă.
Studiul a fost publicat în Scientific Reports.
Cercetătorii au observat tranzițiile acestor persoane între diferite stări: sănătate cognitivă, tulburări cognitive ușoare și demență. De asemenea, au luat în considerare posibilele reveniri, în care persoanele își îmbunătățeau starea de la o tulburare cognitivă ușoară la o stare cognitivă sănătoasă.
Cum contribuie factorii socioeconomici la riscul de deteriorare cognitivă?
Informațiile despre factorii socioeconomici au fost colectate prin intermediul unui chestionar completat de participanți. Starea cognitivă a fost determinată utilizând mai multe surse, inclusiv rapoartele participanților despre un diagnostic medical, rezultatele testelor cognitive și propriile rapoarte despre simptome, pentru a oferi o imagine completă asupra sănătății cognitive a fiecărui participant.
» Citește continuarea pe pagina autorului