RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Din vara vom avea buletine biometrice

De la 1 iulie ne vor fi eliberate carti de identitate dupa model european. Mai mult, cine doreste poate opta pentru carti de identitate electronice. Asa au anuntat autoritatile care sustin ca noile buletine vor contine date in format tiparit, precum si elemente de particularizare si de siguranta, suplimentare fata de cele aflate acum in circulatie. Specialistii din cadrul Ministerului de Interne asigura ca buletinul electronic nu va fi impus. 

„Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului“, a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Potrivit acesteia, implementarea noilor buletine se va face in mod treptat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate.

Carte de identitate tip smart card

Atat cartea de identitate, cat si cartea electronica de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adica aproximativ cat un permis de conducere), informatiile fiind tiparite atat pe fata, cat si pe verso. Pentru comparatie, cartile de identitate care sunt eliberate in prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) si informatiile sunt tiparite numai pe fata documentului. 

  

„Cartea de identitate normala va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu“, au explicat specialistii de la Interne.

In schimb, cartea electronica de identitate va fi de tip smart card.

„Diferenta intre cele doua tipuri de acte de identitate consta in aceea ca, in cartea electronica de identitate se inscriu, in plus, date in format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete“, au precizat specialisti de la Biroul de Evidenta al MAI.

 

Amprentele se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor, numai cu acordul expres al parintilor, precizeaza sursele citate. „Avantajul buletinului biometric este ca permite autentificarea titularului in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne si asigura suportul tehnic necesar pentru utilizarea semnaturii electronice. In plus, va oferi garantii suplimentare, asigurandu-ne un grad de protectie ridicat impotriva furtului de identitate, iar institutiilor de drept public sau privat certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe acest document“, au explicat specialistii.

In ceea ce priveste valabilitatea noilor buletinele – fie ca vom opta pentru cele in format electronic sau pentru cele simple – termenul va fi acelasi: patru ani pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani si de cinci ani pentru cele de peste 18 ani.

sursa:adevarul.ro

Related posts

Israelul, lobby pentru aderarea României la spațiul Schengen

Redacția

Grindeanu: 2024 va fi an-bornă pentru infrastructura modernă din Timiș

Redacția

Ciolacu, întrebat dacă elevii ar trebui testați antidrog: ”Ar trebui un cadru legal pentru ca părinții să poată solicita testarea și statul să acopere cheltuielile”

Redacția
Încarcă...