RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Din cauza birocrației, zeci de localnici din comuna Alexandru Ioan Cuza vor avea de suferit dacă nu se va interveni în timp util

Un proiect care ar putea salva cateva mii de vieti bate pasul pe loc. Regularizarea cursului raului Siret in dreptul comunei Alexandru Ioan Cuza pare abandonata de autoritatile centrale, desi proiectul a fost demarat intr-o prima etapa acum cateva luni. In toamna anului trecut, proiectul a fost preluat de catre Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura din cadrul Ministerului Mediului, insa totul a cazut dupa ce ministerul a fost reorganizat.

Acum se asteapta o hotarare de Guvern prin care ministerul sa poata fi structurat, dupa care proiectul va putea fi luat in calcul. “Am tot discutat cu cei din Directia de la Bacau. Pacat ca ce s-a facut anul trecut nu mai este valabil si ca proiectul trebuie refacut. Saptamana aceasta o sa discut din nou cu cei de la Bacau ca sa vedem odata pentru totdeauna situatia. Nici eu nu mai inteleg ce se intampla”, a spus Vasile Baciu, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza. In ultimii ani, din cauza balastierelor care au fost aprobate haotic de cei de la Administratia Bazinala de Apa Siret, in dreptul comunei albia raului s-a modificat, iar de cativa ani inunda mai mereu satele. Mai mult decat atat, albia se modifica permanent, deoarece se sapa in continuu in maluri, iar casele au inceput chiar sa se prabuseasca in apele involburate.

Un proprietar de teren din zona, mostenitor al boierilor Ghitulescu, a refuzat si acesta in repetate randuri sa cedeze o suprafata de teren pentru ca proiectul sa poata fi dus la bun sfarsit. Si in cazul acestuia urmeaza sa fie emisa o hotarare de expropriere. Inca de acum cativa ani, de cand raul a inundat comuna, Guvernul a alocat fonduri in vederea regularizarii cursului de apa. S-au facut doar o parte din lucrari, iar cea mai mare parte a investitiei nu a putut fi realizata. Situatia din comuna a devenit disperata, unele locuinte fiind la doar cativa metri de ape. In ultimii ani, Siretul s-a mutat cu cinci sute de metri, ajungand in dreptul unei movile cu nisip. Daca ar strapunge movila respectiva, ar separa satul Alexandru Ioan Cuza de satul Butea din aceeasi comuna si situatia ar deveni dramatica.

  

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Incidența COVID-19 a depășit 4/1.000 în comuna Răchiteni

Redacția

Grădiniță ultramodernă dată în folosință la Hălăucești. Aproximativ 100 de copii se vor bucura de acest obiectiv

Marius Parteni

Tânăr cercetat de polițiști pentru conducere fără permis, fals și uz de fals

Redacția
Încarcă...