NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Digi24: Palatul Cantacuzino, umbra unei foste bijuterii (VIDEO)


Un palat din inima Moldovei, ce găzduia cândva seratele celor mai mari familii boiereşti din zonă, a ajuns o ruină. Palatul Cantacuzino, monument din secolul al 17-lea, a fost lăsat în paragină de moştenitorii domeniului, iar acum, după ce a intrat în proprietatea statului, autorităţile se plâng că nu au fonduri pentru astfel de investiţii.

Palatul Cantacuzino e azi doar umbra bijuteriei de altă dată. Tencuiala a căzut, geamurile sunt sparte, iar acoperişul s-a prăbuşit din cauza vremii şi sub greutatea timpului. Clădirea, construită în jurul anului 1650, a fost închisă aproape patru secole mai târziu, în urmă cu doi ani, pentru că reprezenta un pericol pentru toți cei care îi călcau pragul. În clădire au mai intrat doar hoţii, care au furat tot ce s-a putut.

„Am fost nevoiţi să amplasăm acest grilaj de fier pentru ca persoanele necunoscute să nu mai intre aici să distrugă. De asemenea, am fost nevoiţi să zidim şi partea de ferestre”, spune Cristian Menegon, purtător de cuvânt al Primăriei Pașcani.

  

„Sunt monumente care au supraviețuit bombardamentelor din al Doilea Război Mondial, au supraviețuit chiar și perioadei comuniste”, spune Sorin Iftimi, istoric.

Palatul Cantacuzino și terenul dimprejur, aproape 7.000 de metri pătrați, au fost cumpărate de Primăria din Pașcani cu 300.000 de euro în urmă cu doi ani.

„Intenţia este să se acceseze fonduri cu care să putem reabilita și pune în valoare construcția”, spune Iulian Pertu, consilier la compartimentul Tehnic și Investiții din cadrul Primăriei Pașcani.

Deocamdată, autorităţile locale au făcut abia un prim pas spre obținerea de fonduri europene pentru reparații. Au încheiat contract cu o firmă care va estima valoarea Palatului Cantacuzino și va stabili de câți bani ar fi nevoie pentru investiții.

{flv}diverse/palat_cantacuzino_digi{/flv}

sursa stiri digi24

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Advertisements

Related posts

Transilvania a fost inclusă de National Geographic în lista destinaţiilor de vacanţă pentru familii, în 2021

Redacția

Cămăşi de mire şi mireasă, costume, fuste, ştergare şi brâie pe fir de borangic, în expoziţie la Casa de Cultură din Paşcani

Ema Roman

Cât de bogaţi au fost liderii comunişti ai României. Colecţiile de case, amante şi maşini de lux ale „nababilor roşii“

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site