NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Descoperire îngrijorătoare a cercetătorilor NASA după ce au survolat un gheţar masiv din Groenlanda: Ar trebui să ne îndepărtăm de ţărmuri

Cercetătorii NASA au făcut o descoperire îngrijorătoare după ce au survolat un gheţar masiv pentru a vedea cum e asaltat de temperaturile în creştere şi de oceanul care se încălzeşte.

Europa şi SUA au cunoscut cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată pe timpul verii, în timp ce în Groenlanda topirea gheţii a atins cifre-record: într-o singură zi, pe 2 august, insula  a pierdut 12.5 miliarde de tone de gheaţă.

 „În Groenlanda există suficientă gheaţă pentru a creşte nivelurile mări cu 7.5 metri, adică o cantitate uriaşă de gheaţă, ceea ce poate fi devastator pentru ţărmurile de pe întreaga planetă, a spus oceanograful Josh Willis, membru al echipei care investighează ritmul topirii gheţarilor la baza NASA din Kulusuk, Groenlanda. „Ar trebui să începem să ne îndepărtăm de ţărmuri”, a spus acesta citat de CNN.

Cercetătorii au survolat gheţarul Helheim, unul dintre cei masivi din Groenlanda, care se topeşte accelerat la marginea estică insulei. Gheţarul Helheim – denumit după tărâmul morţilor în mitologia nordică – este unul impunător, cu o lungime de peste 6 kilometri şi o înălţime apropiată de a Statuii Libertăţii.

În partea frontală a gheţarului oamenii de ştiinţă au descoperit un „lac” pe care nu obişnuiesc să-l vadă prea des, în timp ce sondele au transmis informaţii îngrijorătoare: Helheim pluteşte pe ape cu temperatură ridicată, gheţarul având o adâncime de peste 600 de metri.

Articol integral pe www.adevarul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Numerele extrase duminică, 29 iunie, la Loto 6/49

Redacția

Barna a “cumpărat” câțiva centimetri din metrul de autostradă din Moldova

Redacția

92 de cadre medicale de la Suceava, infectate. Asistentă: Se introduc cazuri de coronavirus peste pacienți sănătoși încă internați

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site