NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu: Moldova trebuie scoasă din izolare și subdezvoltare

Astăzi, deputatul PNL Grigore Crăciunescu a susţinut în plen declaraţia politică cu titlul „Moldova trebuie scoasă din izolare şi subdezvoltare”.

 

Moldova este cea mai săracă regiune din ţara noastă şi una din cele mai sărace  din UE. Sunt necesare decizii  la nivel guvernamental şi parlamentar pentru a ieşi din această situaţie. Astăzi sunt în parlamentul Romaniei 100 de parlamentari, deputaţi şi senatori din cele şase judeţe ale Moldovei. Un front comun, dincolo de apartenenţa politică a acestor parlamentari este mai mult decât necesară.  Oameni politici puternici în diferite guvernări și în anumite perioade au atras fonduri pentru investiţii importante în  județe ca: Bacău, Suceava, Neamț. Au fost investiţii necesare , dar județe ca Botoșani şi Vaslui au fost lăsate deoparte. Orgolii personale, patriotismul local, sau poate lipsa ideii sau dorinței, de a se forma un grup unitar al tuturor parlamentarilor din Moldova pentru a promova proiecte, pentru a găsi soluțiile cele mai bune pentru  dezvoltarea întreagii regiuni au lipsit.       

  

În campania electorală  au fos făcute promisiuni legate de construirea unei autostrăzi care să lege Moldova de Ardeal. În perioada  2008 – 2012  primăria Paşcani şi-a dat acordul pe un studiu întocmit la vremea aceeia, ca această autostradă să treacă pe administrativul municipiului Paşcani. 

 Deputatul Relu Fenechiu, în perioada cât a fost ministru al transporturilor a demarat o serie de discuţii legate de   refacerea studiului de fezabilitate, s-a discutat despre o nouă evaluare care ar duce prețul în această variantă la jumătate din preț, 4,5 miliarde euro în loc de 9 miliarde cât a fost estimat iniţial.  Astăzi se vorbeşte tot mai puţin despre această autostradă.  Mai mult există voci care vorbesc despre legarea Moldovei cu Ardealul printr-o autostradă care să treacă prin Bacău – Brașov , ceea ce ar însemna excluderea accesului la această investiţie a judeţelor Botaşani şi Suceava. Această autostradă  ar trebui să aibă  traseul  Iaşi – Paşcani – Trg. Neamţ – Poiana Largului – Topliţa – Trg. Mureş datorită faptului că  Paşcaniul este la  distanţă egală de cele şase reşedinţe de judeţ din Moldova; Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău.

  Deputatul Relu Fenechiu a depus un amendament la bugetul pe 2014, semnat de toţi deputaţii de Iaşi şi Botoşani pentru alocarea a 60 mil. lei din fonduri europene pentru un nou studiu de fezabilitate şi pentru proiectul tehnico – econiomic la  această investiţie. De asemenea, s-a depus un amemdament tot de către deputatul Relu Fenechiu,  pentru alocarea a 20 mil. euro pentru dezvoltarea şi modernizarea aeroportului Iaşi care reprezintă o altă soluţie care va scoate Moldova din izolare şi subdezvoltare.  Cred că este necesar, ca acum când se dezbate bugetul pe anul 2014, cei 100 de parlamentari din județele Moldovei, indiferet de partid, să solicite și să aibă o întâlnire cu  Premierul Victor Ponta , cu ministrul transporturilor Ramona Mănescu şi cu ministrul delegat pentru infrastructură Dan Şova, pentru susţinerea acestor proiecte vitale pentru viitorul acestei regiuni istorice, se arată într­-un comunicat de presă primit pe adresa redacţiei noastre.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

                                                                   

      

                                                       

 

Advertisements

Related posts

Ponta îi dă afară din partid pe cei care au votat Guvernul Orban

Redacția

Comunicat de presă: Rolul implicării părinților cu privire la școală

Redacția

Comunicat de presă Florin Constantinescu: România trebuie să stimuleze investiţiile

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site