RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

De ce se înghesuie credincioşii la cuvioasa Parascheva. Preoţii neagă „specializarea“ sfintei: „Sunt şi studenţi care vin în sesiune la raclă“

La Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi aleargă credincioşii cu necazuri, dar şi cei care vor să-i aducă mulţumire pentru darurile primite. Cunoscută pentru ajutorul dat tinerilor şi bătrânilor, sfânta este chemată în rugăciuni de credincioşii din toată ţara, dar şi de români stabiliţi în alte ţări care vin anual la hramul de la Iaşi.

  

Oamenii care cred în ajutorul Sfântei Cuvioase Parascheva ajung la Iaşi în preajma zilei de 14 octombrie pentru a-şi sărbători sfânta ocrotitoare. Pentru ei nu contează frigul sau ploaia, ci bucuria pe care o resimt după ce ajung să se închine la moaşte. Sfânta de la Iaşi nu este cunoscută pentru că ar rezolva un anumit tip de probleme, ci pentru că răspunde tuturor rugăciunilor primite. „Nu putem spune că Sfânta Cuvioasă Parascheva ajută doar în anumite situaţii. De altfel, biserica ortodoxă nu încurajează o anumită specializare a sfinţilor. Pe internet circulă tot felul de informaţii din surse neautorizate, dar ele nu trebuie luate ca atare”, a explicat preotul Gheorghe Mihăilă, reprezentantul Mitropoliei Molodovei şi Bucovinei (MMB).

Parascheva, a cărei moaşte au ajuns la Iaşi în 1641, este numită şi ocrotitoarea Moldovei pentru ajutorul pe care l-a trimis celor din zonă care au alergat la ea. Preoţii ieşeni spun că pelerinajul la racla din catedrala mitropolitană este „viu” tot timpul anului. Este mai vizibil în zilele acestea pentru că ia amploare, însă, zilnic, în timpul anului, sute de credincioşi trec pe la căpătâiul sfintei. „Când este sesiune, de pildă, este un adevărat pelerinaj la mitropolie. Studenţi, băieţi şi fete, vin şi spun o rugăciune scurtă, de câteva secunde, şi apoi merg liniştiţi către examene. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Oamenii au tot felul de examene, de încercări, şi vin să-şi spună necazul”, a arătat preotul ieşean Dan Damaschin. Acesta a mărturisit că el însuşi a trăit o minune făcută de sfântă. Diagnosticat cu diabet zaharat, în 1997, în urma unui consult oftalmologic, primea vestea că suferă de retinopatie diabetică (nr. complicaţie a diabetului). Medicii i-au spus atunci că în cel mult doi ani îşi va pierde vederea. Preotul s-a pregătit astfel pentru o intervenţie chirurgicală la Spitalul Militar din Capitală şi înainte de a pleca spre Bucureşti a trecut pe la Sfânta Parascheva.

„Vă daţi seama ce era în sufletul meu atunci, tânăr de 20 de ani, cu o soţie însărcinată, care tocmai afla că-şi va pierde vederea. Am mers la mitropolie şi m-am închinat la sfântă înainte să plec spre medicii bucureşteni. I-am spus sfintei «Ocrotitoarea mea, roagă-te lui Dumnezeu pentru mine!», iar când am ajuns la doctori mi-au spus că ochii nu au nimic. Şi nu încape îndoială că diagnosticul de la Iaşi a fost greşit”, a mai precizat părintele. În mitropoliei, lângă racla Sfintei Parascheva, reprezentanţii MMB au aşezat o cutie din lemn în care credincioşii care au simţit ajutorul cuvioasei pot introduce povestea lor scrisă.

Preoţii au cules deja o parte din mărturii şi au tipărit anul trecut o carte cu minunile Sfintei Parascheva. Acum, părinţii au în lucru cel de-al doilea volum în care vor cuprinde binefacerile cuvioasei de la Iaşi. Oameni care s-au vindecat de cancer sau de alte boli grele, familii care şi-au găsit alinarea după ce au pierdut pe cineva drag sau tineri care au devenit părinţi după ce s-au închinat sfintei. Sunt doar câteva dintre minunele despre care se spune că ar fi fost înfăptuite de Sfânta Parascheva.

sursa www.adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

U.M. 01405 Muncelu din Ministerul Apărării Naţionale, organizează concursul pentru ocuparea a două posturi vacante de personal civil contractual

Redacția

Pierdut certificate constatatoareal II Brînză Dănuţ

Redacția

PIERDUT CERTIFICATE CONSTATATOR AL SC FRATELLI PETERCA

Redacția
Încarcă...