Un istoric arădean ne vorbeşte despre relaţia dintre unele organizaţii de tip globalist şi istoria modernă şi contemporană a lumii.
Antoniu Martin, istoric arădean, afirmă că acest organizaţiilor care ar dori să cucerească lumea a suscitat fascinaţie şi totodată a generat teorii ale conspiraţiei. „Cu siguranţă abordarea organizaţiilor cu caracter globalist a suscitat şi suscită în continuare un mare interes din partea publicului larg. Şi în peisajul mediatic românesc astfel de subiecte ocupă un loc semnificativ. Imediat după 1989, România a intrat în circuitul informaţional al lumii libere, cu tot cortegiul de mijloace de informare în masă pe care l-a presupus acest lucru. Exista o mare curiozitate pentru tot ceea ce reprezenta element de noutate, dar şi pentru senzaţional.
Pe această nişă, care s-a tot îngroşat, a senzaţionalului, s-au pliat foarte mulţi furnizori de ,,adevăruri”, de ,,certitudini”. Publicul român, care nu avusese experienţa pluralităţii surselor de informare, a perspectivelor multiple asupra unui eveniment sau fenomen istoric, nu avea cum să aibă o grilă de lectură critică asupra a ceea ce i se livra”, spune Antoniu Martin.
Istoricul spune că în acest registru se înscrie şi prezentarea unor aspecte legate de organizaţiile globaliste. Numeroşi analişti autoproclamaţi, pseudo-istorici, lideri para-religioşi s-au erijat în fini cunoscători ai acestor teme, asumând un tip de discurs în care astfel de organisme sau organizaţii sunt reliefate exclusiv în variantă conspiraţionistă.
Citiți articolul integral pe Adevărul.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}