RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

De ce e în România șomajul e mai mare printre bărbați? Explicațiile specialiștilor

Imediat după Revoluție, șomajul masculin era la jumătatea celui feminin. De prin anii 2000, lucrurile s-au inversat. Bărbații șomeri sunt mai numeroși decât femeile. În UK și în alte 3-4 țări întâlnim această situație în care șomajul masculin îl depășește pe cel feminin. Dar în majoritatea statelor europene lucrurile stau invers, spun specialiștii .

SomeriFoto: snapshot-photography/T Seeliger / Shutterstock Editorial / Profimedia

Când vine vorba despre explicații, mulți sociologi dau din umeri, spunând că poate numărul ridicat al femeilor casnice care nu sunt incluse în definiția acceptată de Biroul Internațional al Muncii privind șomerii ar putea fi de vină. O fi și asta.

  

”În anii 2000 s-a întâmplat cu adevărat ceva important în economia României. S-a modificat într-un mod structural întreaga piață a muncii. Până atunci, bărbații români lucrau în siderurgie sau în domeniul mineritului, iar aceste ramuri fie s-au desființat fie s-au restructurat, spune cercetătorul Cătălin Ghinăraru. ”Prin urmare, foarte multe locuri de muncă ce solicitau muncă preponderent masculină au dispărut ca urmare a restructurărilor industriale. Acele locuri de muncă au dispărut și nu vor mai apărea de acum încolo. Pe de altă parte au apărut foarte multe locuri de muncă în sectoare destinate populației feminine: mă refer la comerț,

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Pretul platit de Romania pentru ca Franta sa sustina aderarea la Schengen: repatrierea tiganilor

Redacția

Cel puţin 300 de migranţi sunt daţi dispăruţi pe mare în apropierea Insulelor Canare, potrivit unui ONG

Redacția

British Airways nu foloseşte deocamdată spaţiul aerian al Afganistanului

Redacția
Încarcă...