NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Cum a ajuns Ciohorăni minunea de la capătul lumii. În doar 10 ani, o comună mică a devenit exemplu în județ

Una dintre cele mai noi comune din judeţ este invidiată de celelalte „surate”. Fără a ţine cont de rivalităţi politice, administraţia locală a pus la cale un plan, care a dus la amenajarea drumurilor, şcolii, grădiniţei şi a unei săli de sport. Acum se lucrează intens la un sediu pentru Primărie şi la un parc.

Una dintre cele mai mici comune din judeţul Iaşi pare desprinsă din alte poveşti. Edilul-şef Ticu Simion şi consilierii locali din comuna Ciohorăni au reuşit, în doar un deceniu, să ridice o sală de sport nouă, să refacă infrastructura rutieră, să ridice un sediu nou al Primăriei, să renoveze şcoala şi să aducă utilităţi pentru toţi cei 2.100 de locuitori. „Nu m-am gândit deloc să fur! De ce să fur? Eu de asta am fost ales primar?!“, spune Simion Ticu, cel care, mai nou, vrea să facă un parc în faţa noului sediu al Primăriei.

 Comună de numai zece ani

  

Comuna Ciohorăni a fost înfiinţată în 2005, la iniţiativa câtorva politicieni şi după emiterea unei legi de către Guvern. Primarul povesteşte că primele alegeri ale nou-înfiinţatei comune au avut loc în mai 2005, alegeri pe care le-a şi câştigat. „Am propus imediat Consiliului Local să admită ca jumătate dintre fonduri să se ducă spre şcoală – eu sunt profesor, ca meserie –, iar jumătate către proiecte. S-a admis propunerea mea şi am renovat şcoala din localitate, după care ne-am apucat de alte proiecte. Am primit bani de la Guvern pentru refacerea infrastructurii rutiere din comună. Pe atunci nu se discuta despre fonduri europene. Abia peste câţiva ani am aplicat pentru astfel de fonduri, prin diverse proiecte, pe diferite măsuri. Pe unele am reuşit să le obţinem, pe altele – nu. Dar eu sunt mândru, pentru că avem mai multe reuşite, decât eşecuri“, a declarat Simion Ticu.

Armonie între partide

Edilul-şef din Ciohorăni susţine că, deşi el face parte din PSD, consilierii locali din celelalte partide nu i-au pus beţe-n roate. „Oamenii de aici au înţeles că toate proiectele sunt pentru comunitate, nu pentru un partid sau altul. Şi m-am înţeles bine cu consilierii din toate partidele. În timp, unii mi-au propus chiar să schimb partidul, dar am refuzat, pentru că eu sunt de formaţiune social-democrat şi aşa voi muri. Cred că, unde voinţa comunităţii este puternică, orgoliile politice dispar. Sau cel puţin aşa ar trebui!“, adaugă Ticu.

 „Sediul Primăriei este emblema unei comunităţi“

Acesta menţionează că, mai nou, a reuşit să ridice noul sediu al Primăriei, deocamdată „la roşu“. Este o investiţie care s-a întins pe mai mulţi ani. „Ne-am adunat cu oamenii din comună şi le-am explicat că orice comunitate are drept emblemă clădirea Primăriei. Noi nu aveam un sediu, ne-am desfăşurat iniţial activitatea în sediul fostei şcoli, construită înainte de 1989. Nu era un moft, ci o necesitate să avem un sediu. Aşa că ne-am apucat să o construim din fonduri proprii, pentru că nu se dădeau bani pentru clădiri administrative. Anul trecut am depus la Ministerul Dezvoltării o cerere pentru mobilier, finisaje şi amenajări exterioare şi ne-au aprobat o sumă de 300.000 de lei. Acum, am făcut cerere prin SEAP pentru gardul împrejmuitor, finisajele clădirii şi sistematizare. Nu e vorba însă doar despre un gard, ci şi despre amenajarea unui parc de 2.000 mp în faţa sediului, cu trei garduri, cu alei, trotuare, fântână arteziană, spaţiu verde, lămpi fluorescente şi altele“, a explicat primarul din Ciohorăni.  

Vrea echipă de fotbal

Ticu spune că toate aceste investiţii au venit pentru a ajuta comunitatea, în care trăiesc şi peste 700 de cetăţeni de etnie rromă. „Fondurile comunei nu sunt atât de mari. Fără fondurile de la Guvern şi cele europene, nu am fi reuşit să facem ceea ce am făcut. Acum, mai avem de finalizat baza sportivă. Am avut o echipă de fotbal în divizia judeţeană, dar, din cauza faptului că nu aveam teren de fotbal la standardele impuse, trebuia să joace meciurile de acasă mereu în alte comune. După finalizarea bazei sportive, vreau să reînfiinţăm echipa“, a adăugat primarul, care este profesor de Educaţie fizică.

Mai multe investiţii decât în alte comune

Spre deosebire de Ciohorăni, în alte comune din judeţul Iaşi, chiar cu mai mulţi locuitori şi pretenţii mai mari, nu s-au făcut investiţii de acest gen. O explicaţie ar fi fie că edilii din respectivele localităţi nu au apelat la experţi în obţinerea de fonduri europene, fie din cauza rivalităţilor politice.

Totuşi, în unele comune s-au mai investit unele sume de bani, venite din fonduri publice. Astfel, chiar la începutul acestui an au fost anunţate investiţii în domeniul turistic. Mai exact, în judeţ vor fi finalizate 37 de pensiuni turistice care vor avea suficiente locuri pentru cei care vor alege Iaşul pentru perioada concediilor sau pentru întâlniri de afaceri. Potrivit reprezentanţilor Centrului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi, au fost semnate deja contractele de finanţare, în valoare de 9 milioane de euro.

Banii vor fi utilizaţi pentru construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea unor structuri de primire turistică ce au până la 15 camere, realizate de o microîntreprindere. Pensiunile vor fi construite în Aroneanu, Miroslava, Bârnova, Cotnari, Golăeşti, Dobrovăţ, Popricani sau Bălţaţi.

 sursa www.7est.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Casa de la Mircești (Iași), locul unde Barbu Lăutaru și Franz Liszt i-au cântat sihastrului Alecsandri

Redacția

Primarul Costel Hugianu a depus jurământul la Stolniceni. Gheorghe Miron, viceprimarul comunei!

Răzvan Grecu

Ziua comunei, serbată la Todirești cu cântec, joc și voie bună (Foto)

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site