NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cu cât ar putea crește impozitele pe locuinţele deținute de persoanele fizice.

Impozitele pe locuinţele deținute de persoanele fizice se vor majora anul viitor cu până la 30%, conform prevederilor noului Cod fiscal, iar calculul va fi realizat ca şi până acum de autorităţile locale, a declarat marţi Adrian Vascu, preşedinte Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

  

 

Acesta a clarificat mai multe aspecte legate de schimbările legislative legate de impozitul pe clădiri plătit de persoanele fizice după ce în spaţiul public au apărut mai multe informaţii eronate. “În noul Cod fiscal sunt atât modificări ale cotelor de impozitare, cât şi ale modului de stabilire a valorilor impozabile. În cazul sediilor de firme din apartamente, contribuabilul este cel care va încadra clădirea în categoria rezidenţială, nerezidenţială sau mixtă. Contractul de închiriere sau cel de comodat va reprezenta elementul principal care va sta la baza deciziei de încadrare într-una dintre cele trei categorii. Doar în situaţia în care apartamentul va fi clasificat ca nerezidenţial vor creşte impozitele faţă de anul anterior (poate fi şi mai mult de 10 ori). Foarte probabil, această cheltuială suplimentară va fi recuperată din chirie”, a spus Vascu.

Pentru clădirile nerezidenţiale gen birouri, spaţii comerciale, hoteluri, benzinării care aparţin persoanelor fizice impozitul va creşte faţă de anul anterior. “La persoanele fizice, după părerea mea, în momentul în care o singură cameră din apartament este folosită de un PFA sau o microîntreprindere, este vorba despre o clădire rezidenţială şi se impozitează după regula de rezidenţial la persoană fizică. Dacă este folosită camera declarată cu activitate, prima întrebare este dacă poate fi delimitată distinct suprafaţa. Se ştie, camera mică are 12 mp. Evaluatorul poate să evalueze o cameră dintr-un apartament prin cost? Nu poate, pentru că pentru a-şi putea desfăşura activitatea acolo are nevoie şi de o cotă de utilităţi. Această situaţie se încadrează în categoria în care suprafeţele nu sunt indentificabile distinct. Se mută la articolul din cod care face referire la cine plăteşte utilităţile”, a mai spus șeful ANEVAR.

Advertisements

Citește articolul integral pe Cotidianul.ro

Advertisements

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Vama Siret, blocată de un protest în Ucraina

Redacția

Cum a devenit omul care ”nu se pricepea la nimic” cel mai tânăr conducător politic din Europa

Redacția

Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani scoate la concurs 4 posturi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site