RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Criza de la RAGCL și soluțiile conducerii. Blocurile cu cele mai mari datorii vor fi debranșate

Criză la nivelul regiei de termoficare din Pașcani. Încasările sunt din ce în ce mai mici, conturile operatorului sunt blocate de ANAF, iar furnizorul de gaz amenință cu sistarea serviciului, dacă nu vor fi achitate datoriile.

Peste 700.000 lei are de încasat regia de la populație, până în acest moment, de la cei mai răi platnici. În topul datornicilor fiind căminele și blocurile de garsoniere din municipiu. Dacă s-ar încasa acești bani, s-ar rezolva plata restanței la gaz în valoare de 460.000 lei, așa cum declară directorul RAGCL.

  

“Blocurile de garsoniere din muncipiul Pașcani sunt în topul datornicilor, P4 din Vatră, C4, C1, C2. Aceste blocuri de garsoniere au către noi o datorie de 767.000 lei. Dacă ar fi să încasăm din datoria de la aceste blocuri, am avea să plătim restanța la gaz, plus chiar bani în avans. Datoria la gaz în acest moment este de 460.000 lei. Noi am mai avea de încasat aproximativ 240.000 lei subvenție de la Consiliu Local, iar diferența de aproape 400.000 lei ar trebui să fie suport din partea noastră”, ne-a declarat Gelu Nedelcu, directorul RAGCL Pașcani.

Conducerea RAGCL deplânge greșelile făcute în trecut, și explică cum anume s-a ajuns la aceste datorii. “S-au făcut afirmații cum că regia a fost manageriată prost de-a lungul anilor. Vreau să specific faptul că în anii 2008-2009 aveam de încasat de la municipalitate, respectiv de la vechea administrație aproape 15 milioane lei. Nu s-au plătit subvențiile cuvenite, nu s-au plătit datoriile pe care le aveau instituțiile publice către RAGCL, și astfel au crescut datoriile. Ne-au încărcat cu TVA, am rămas datori la ANAF și a trebuit să achităm toate cheltuielile din încasări”, mai spune Nedelcu.

Cu alte cuvinte situația dezastruoasă în care se află furnizorul de agent termic și apă caldă vine din anii 2006-2007.

Sistarea furnizării de gaz bate la ușa regiei, în condițiile în care iarna este tot mai aproape. Furnizorul Gaz Sud s-a dovedit înțelegător până acum, însă situația devine din ce în ce mai apăsătoare pentru RAGCL. Tehnic vorbind, regia este pregătită pentru sezonul rece, se fac verificări la instalații, însă nu se știe dacă va fi gaz.

Conducerea societății ia în calcul să facă debranșări la blocurile unde sunt datorii mari și vechi. “Suntem acuzați că nu avem un plan de redresare al regiei, dar orice plan implică sume. Încercăm să plătim factura la gaz pentru că altfel furnizărul va proceda la sistarea furnizării. În cazul acesta, cu siguranță nu vom mai găsi un furnizor care să încheie contract cu noi fără plata în avans a gazului.  Iarna bate la ușă. Nu ne-am apucat să facem verificări la sistem, tehnic vorbind suntem pregătiți și vom face față sezonului care se apropie. Cei de la Gaz Sud pot oricând să ia măsura unilaterală, și sunt și acoperiți de contract, de a sista furnizarea gazului. La rândul nostru, ne-am gândit ca acolo unde sunt datorii foarte mari și foarte vechi, și nu le putem recupera, să procedăm la sistarea furnizării temporare a energiei termice pentru că nu avem altă soluție”, mai spune directorul societății de gtermoficare.

O variantă pentru deblocarea situației în care se află la acest moment regia de termoficare pășcăneană este elaborarea unui proiect de pierderi induse în baza ordonanței 36 din 2006,  prin care administrația locală să poată să acopere din surse de la bugetul de stat, pierderile RAGCL, induse din prestarea serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populație. 

Blocurile cu cele mai mari datorii la gaz către RAGCL sunt:

Bloc ITP – 121.000 lei

Remar – 102.000 lei

P4 Vatra – 228.000 lei

C1 – 66.000 lei

C2 – 51.000 lei

C4 -90.000 lei

C5 – 50.000 lei

C6 – 29.000 lei

CFR – 21.000 lei

 

 

 

 

 

Related posts

5.000 lei pentru desfășurarea evenimentului “Tânărul pășcănean”, organizat de ATOR

Marius Parteni

Mâine ajung la fermierii ieşeni primii bani din subvenţii

Redacția

“PIDU”- reușita administrației Crăciunescu, vedeta programului electoral al candidatului PSD. Pantazi = ZERO proiecte europene!!

Marius Parteni
Încarcă...