RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Cozi considerabile la „Casa Verde”

Peste 250 de ieşeni s-au prezentat ieri la Agenţia de Mediu pentru a depune dosare pentru achiziţia de sisteme care folosesc energia verde.

 

Sute de ieşeni s-au trezit ieri cu noaptea în cap pentru a beneficia de finanţare în cadrul Programului „Casa Verde Clasic”. Peste 250 de persoane s-au prezentat la noul sediu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), situat pe Calea Chişinăului nr. 43 (fosta cantină Tehnoton), în prima zi de depunere a dosarelor. Deşi angajaţii instituţiei au lucrat la foc continuu, doar 75 de ieşeni au reuşit ieri să îşi înregistreze aplicaţia în vederea obţinerii de finanţare. Prin Programul Casa Verde Clasic, ieşenii pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. 

  

„În jur de 250 de persoane s-au prezentat astăzi (ieri, 10 octombrie – n.red.) la sediul APM Iaşi pentru a depune dosare. Aproximativ 75 de dosare au fost înregistrate în cursul zilei de astăzi. Suma alocată judeţului Iaşi în cadrul programului este de aproape 2,3 milioane lei. Echipamentele finanţate prin acest program sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare presurizate, respectiv maximum 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer”, a precizat Galea Temneanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 24 octombrie 2016. Acestea se depun personal de către cei interesaţi, de luni până joi, în intervalul orar 9-15, respectiv vinerea, între orele 9-12. Senatorul PNL Dumitru Oprea consideră că trebuie făcute demersuri astfel încât programul „Casa Verde” să fie accesat cu prioritate de persoane din mediul rural, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. Într-o întrebare adresată de Oprea ieri Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, parlamentarul ieşean a specificat faptul că trebuie oferit suport persoanelor ce provin din zona izolate pentru a elabora dosarele de finanţare a instalaţiilor de încălzire. Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Mediului să precizeze ce acţiuni are în vedere pentru informarea cetăţenilor din mediul rural, în special din localităţile izolate, având în vedere că depunerea dosarelor se poate face doar până pe 24 octombrie,iar proiectele se aprobă pe principiul „primul venit, primul servit”. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Comisia Europeană: Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030

Redacția

A vrut să devină cel mai mare proprietar de malluri, dar acum vinde pe rând tot ce are în România

Redacția

Cu cât ar putea creşte salariul minim pe economie? Guvernul Cîţu ar putea adopta miercuri măsura

Redacția
Încarcă...