RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

FABRICAT ÎN ROMÂNIA. Cea mai mare fabrică din Europa de huse și centuri de siguranță pentru scaune auto destinate copiilor, la Pașcani

În lipsa unei conexiuni rapide oferite de o autostradă, Moldova e vitregită de o industrie prosperă. Cu toate acestea, într-un oraş cu 30.000 de locuitori din nord-estul ţării, un industriaş a pus pe picioare un colos economic. În Paşcani, funcţionează cea mai mare fabrică din Europa de huse şi centuri de siguranţă pentru scaune auto destinate copiilor.

  

Până să ajungă lider european, firma a trecut printr-un faliment şi mai multe momente critice. Astăzi, după opt ani de la deschidere, fabrica are comenzi peste capacitatea de producţie şi livrează anual sute de mii de scaune auto către patru continente.

 Povestea fabricii de huse pentru scaune auto din Pașcani a început în anul 2000. Într-o perioadă economică tulbure, Doina Cepalis, fost economist, face o mișcare curajoasă: cumpără o fabrică de textile cu 800.000 de euro. Şase ani mai târziu, intrarea masivă a firmelor chineze pe piaţa europeană a dus-o la faliment. Constrânsă de împrejurări şi cu un capital de numai 10.000 de euro, conducerea schimbă direcţia la 180 de grade. Începe o nouă eră.

Cosmin Buiciac, director general Te-Rox Prod Paşcani: Din 2007 s-a început producţia pentru scaune auto. Iniţial, cu 16 persoane, cu un loc de probă, asta a fost pe 2 aprilie 2007, atunci este şi ziua noastră, şi după aproape trei săptămâni s-a ajuns la o producţie de 3.000 de bucăţi, care a fost target-ul impus de clientul nostru Team Tex, cu care colaborăm din 2007 de atunci.

Deşi un pariu riscant, fabrica de textile rezistă pe piaţă. Ba mai mult, de la un milion de lei cifra de afaceri în 2007, opt ani mai târziu s-a ajuns la 100 de milioane, cu tendinţă de creştere. Unul dintre secrete: banii merg toți în utilaje noi.

Cosmin Buiciac, director general Te-Rox Prod Paşcani: Din 2007 şi până acum şi peste șase milioane de euro în investiţii, avem o capacitate între 15 şi 17.000, în funcţie de modelul şi combinaţia de husă sau de kit care este nevoie la livrare în ziua respectivă.

Așa se face că, sub pereții fostului colos comunist, care păstrează încă amprenta erei socialiste, stă tehnologie de ultimă generație.

După 15 ani și investiții masive în utilaje, compania a devenit unul dintre cei mai mari producători europeni de huse pentru scaune auto și centuri de siguranță”, transmite corespondentul Digi24 Diana Mihalcea.

Fiecare secție funcționează în câte o hală. Întregul flux este gândit să meargă şnur. Prima oprire, imprimeria. Aici se pregătesc modelele care vor apărea pe scaunele pentru copii. Zilnic manevrată de doi angajaţi imprimă în jur de 11.000 de bucăți. Urmează pregătirea materialelor. Sunt alese culorile, texturile și tipul de burete. Produsul astfel pregătit merge la croitorie, unde șase mașini taie forma pieselor după o comandă dată de computer.

Cosmin Buiciac, director general Te-Rox Prod Paşcani: E forma piesei, care se pune pe plasament pe lățimea materialului, totul se face de către biroul tehnic. Se transferă șablonul pe calculator, iar apoi mașina îşi preia coordonatele în funcție la ce are de tăiat.

Singura zonă care îți amintește de vechea fabrică este secția de confecții, unde sute de femei lucrează în două schimburi. Este singurul sectorul unde munca nu poate fi automatizată.

Cosmin Buiciac, director general Te-Rox Prod Paşcani: Deocamdată, nimic nu poate să ne înlocuiască un confecționer bun, care lucrează la noi de foarte mult timp.

Gata de livrare, husele merg la mașina de împachetat. Cu ajutorul unui utilaj de presare, li se reduce volumul.{jcomments off}

articolul integral www.stiridigi24.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Pensionarii care primesc pensia pe card vor afla de pe mail când li se virează banii

Redacția

Guvernul discută TVA zero la alimentele de bază și supra-impozitarea profitului realizat de furnizorii de gaze și energie electrică

Redacția

Transportatorii amenință guvernul cu un protest la nivel național

Redacția
Încarcă...