NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate Știrea zilei

Covid la Iaşi: de la 69 la doar 12 nou infectaţi. Secția ATI, ocupată tot 100%. „Avem emoţii în fiecare zi“

Dacă, la nivel naţional, numărul cazurilor noi a scăzut de la peste 1.300 la circa 700, la Iaşi scăderea a fost mult mai accentuată: de la 69 anunţate alaltăieri la 12 anunţate ieri.

Ieri, zi aparent liniştită la nivelul judeţului, dacă s-ar lua în calcul numărul de noi cazuri raportate. Doar 12 ieşeni au fost găsiţi pozitiv în urma testelor efectuate duminică. În schimb, 32 au fost reconfirmaţi. În continuare, numărul de paturi libere din spitale sunt numărate pe degete de la o gardă la alta. „Trăim cu emoţii de la o zi la alta, dacă avem sau nu capacitate de internare“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Aici, ieri, la ora prânzului, mai erau 10 locuri libere la saloanele de confirmaţi. În continuare, cele nouă paturi de la Compartimentul de Terapie Intensivă sunt ocupate în totalitate. La spitalul suport pentru cazurile uşoare, Spitalul de Recuperare, mai erau patru paturi disponibile.

„Astăzi dimineaţă (ieri n.r.) am făcut aproximativ 20 de externări. Funcţionăm la capacitate maximă în continuare. La prânz mai erau doar 10 locuri libere, ceea ce înseamnă că jumătate din cele libere dimineaţă imediat s-au ocupat. Totuşi, ca un colac de salvare a fost intrarea Spitalului Militar în circuitul non-covid cu 16 locuri la zona de confirmaţi şi de asemenea există trei paturi pentru cazurile critice, de terapie intensivă. Zona de confirmaţi de la Spitalul Militar este asigurată cu medici de boli infecţioase din cadrul MApN şi Ministrului Sănătăţii. În felul acesta, sperăm să ne putem descurca în perioada următoare. Am văzut că azi (ieri, n.r.) au fost peste 770 de noi infectări, dar la un număr de 6.000 de teste. Este prea timpuriu să ne bucurăm. Dacă acest număr de ordinul sutelor se va menţine pe viitor, putem spera la un trend pozitiv descendent, astfel încât, în perioada sezonului rece, să nu pornim de la un număr atât de mare de bolnavi COVID 19“, a declarat Carmen Dorobăţ.

Conducerea Spitalului de Infecţioase a mai anunţat că Ministerul Sănătăţii urmează să aloce unul dintre antiviralele de bază pentru tratatementul bolnavilor aflaţi în stare critică, respectiv Remdesivir, în momentul de faţă existând doza necesară pentru un singur pacient aflat la Terapie Intensivă.

  

Tot MS a anunţat ieri şi schimbarea criteriilor pentru donarea de plasmă hiperimună de către persoanele vindecate de Covid-19 în vederea tratării pacienţilor cu forme grave ale bolii internaţi în ATI. Condiţia ca donatorii să fi fost internaţi anterior în spital a fost eliminată. De asemenea, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative. Noile cerinţe minime pentru admiterea ca donator vindecat de Covid-19 vor fi: semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană, prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale, şi intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puţin 14 zile.

Modificările urmăresc creşterea numărului persoanelor vindecate de Covid-19 care pot să doneze sânge sau plasmă, precum şi a numărului pacienţilor critici din ATI care pot să primească plasmă.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă pentru măsurarea riscului de atac de cord

Redacția

Rujeola este foarte greu de stăpânit: alte 109 cazuri nou-confirmate în ultima săptămână

Redacția

Bătrân lăsat să zacă pe holurile unui spital din România. Infirmierele au stat și s-au uitat la el (VIDEO)

Redacția
Încarcă...