NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierii PNL îl cheamă la raport pe primarul Dumitru Pantazi! Subiectul? Stadiul amenajării noului cimitir și modul de administrare al actualului!

Consilierii PNL au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că i-au solicitat primarului Dumitru Pantazi un raport privind starea locurilor de veci din municipiul Pașcani. Marius Pintilie, liderul opoziției, a explicat că dorește să afle cine administrează în prezent cimitirul municipal, care este stadiul amenajării noului cimitir, și ce trebuie să facă un pășcănean pentru a beneficia de un loc de veci.

 

Politicianul liberal a mai arătat că interesul pe acesta este unul justificat și că își propune, dacă primarul Dumitru Pantazi va furniza aceste informații, să prezinte administrației locale o soluție fiabilă care să rezolve această situație.

„Suntem astăzi la aproximativ doi ani de la alegerile locale din 2016, eu personal sunt consilier local de aproximativ 6 ani, și cred că situația cimitirelor din municipiul Pașcani este gravă și rezolvarea ei este amânată. Noi, grupul de consilieri locali liberali, am hotărât să începem demersul în așa fel încât să lămurim acest subiect. Vrem ca la următoarele alegeri din 2020 să putem merge în fața pășcănenilor să le spunem că am rezolvat acest subiect și că ne-am îndeplinit una dintre promisiunile electorale. Cred că orașul Pașcani este unul dintre puținele din România, în care astăzi nu avem această situație a cimitirelor reglementată, în așa fel încât să știm foarte clar cât este situația terenurilor din cimitirele din municipiu, care este situația administrării acestora, și ce se întâmplă cu ele. Avem un cimitir în centrul orașului care arată foarte rău, fiind dezordine și mizerie în el. Am început acest demers cu o adresă către executivul Primăriei: domnul primar Dumitru Pantazi, prin care i-am cerut acestuia, ca într-o viitoare ședință de Consiliu Local, să ne prezinte un raport referitor la situația acestor terenuri, la cine administrează, ce s-a întâmplat până acum, cum s-au derulat aceste atribuiri de locuri de veci pentru pășcăneni. Dacă nu vom primi un raport, există și această posibilitate, atunci vom folosi toate instrumentele pe care grupul PNL Pașcani le are la dispoziție, în așa fel încât în 6 luni sau un an, să oferim o soluție concretă, practică pentru pășcăneni și să încercăm să rezolvăm această problemă destul de stringentă”, a anunțat Marius Pintilie, președintele PNL Pașcani.

Pe parcursul conferinței de presă a fost ridicată problema actualului cimitir municipal și a modului în care sunt taxate locurile de veci de către parohia „Înălțarea Domnului”. O explicație a acestei situații a fost dată de protopopul Pavel Postolachi, cel care se ocupă de administrarea acestui cimitir.

 „Noi îl administrăm așa, ne-am asumat o răspundere față de oameni. Cimitirele fiind lângă biserici au fost administrate de către acestea. Prin anul 2000 a fost dată o lege prin care toate cimitirele au fost trecute în domeniul public, dar ele au rămas tot în administrarea bisericelor, deoarece administrațiile locale nu și-au asumat administrarea lor. Eu oricând sunt de acord să se facă o firmă, o societate a Primăriei, care să administreze aceste cimitire. Am moștenit o situație ca la țară, noi am încercat să identificăm cine deține locul de veci, cine îl moștenește. S-au încasat niște bani pentru curățenia cimitirului, dar nu s-a vândut propriu zis un loc de vezi, ca să zici că vând eu un loc de veci. Am luat o taxă, cum se ia o taxă, pentru curățenie. Și acum dacă vine cineva să înmormânteze o persoană, luăm 60 de lei. Dacă vrea omul, dacă nu, nicio problemă, că doar nu lăsăm morutl pe masă. Din acești 60 de lei plătim gunoiul, transportăm pământul rămas, strângem coroanele”, a explicat situația  Pavel Postolachi, protopopul Pașcaniului.

 De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei, prin vocea purtătorului de cuvânt, au transmis că în prezent noul cimitir este în faza proiectării, iar în cel mai scurt timp va fi amenajat.

 „În prezent noul cimitir se află în stadiul proiectării. Sperăm ca în cel mai scurt timp să-l putem da în folosință”, a declarat Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Pașcani.

 Menționăm că, hotărârea de a amenaja un nou cimitir a fost luată încă din anul 2000, însă până acum investiția nu a fost implementată fără ca autoritățile locale să reușească să ofere o explicație clară.

loading...
Advertisements

Related posts

Trei autostrăzi în Iaşi! Bacău – Paşcani, Paşcani – Siret, Iaşi – Târgu Mureş

Redacția

Nici în acest început de an nu vom putea plăti electronic taxele și impozitele locale

Răzvan Grecu

Stația de epurare va fi exploatată de PSA. O firmă de consultanță va stabili cum va fi delegat serviciul de apă

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site