Orice locuitor al spaţiului comunitar poate deveni conducător auto dacă are vârsta minimă legală, locuieşte într-o ţară UE şi îndeplineşte criterii medicale minime.
Pentru a obţine un permis auto trebuie respectate câteva cerinţe minime, potrivit europa.eu. Astfel, pot lua carnet auto doar cei care locuiesc într-o ţara din UE în care petrec „cel puţin 185 de zile calendaristice pe an, din motive personale sau profesionale“.
„Dacă aveţi legături personale/profesionale în două sau mai multe ţări din UE, reşedinţa normală este locul unde aveţi legăturile personale (atâta timp cât mergeţi acolo periodic). Nu trebuie să îndepliniţi această ultimă condiţie dacă locuiţi într-o ţară din UE pentru a desfăşura o activitate pe o perioadă de timp determinată. Dacă vă mutaţi în străinătate pentru a merge la colegiu sau universitate, reşedinţa obişnuită nu se schimbă. Totuşi, puteţi solicita un permis în ţara în care vă aflaţi, dacă dovediţi că studiaţi acolo de cel puţin 6 luni“, arată aceeaşi sursă. În ceea ce priveşte vârsta minimă, aceasta diferă în funcţie de tipul de vehicul pentru care se doreşte permisul. Astfel, pentru mopede şi motociclete uşoară vârsta minimă 16 ani, pentru motociclete standard, maşini şi vehicule de mărime medie este 18 ani, pentru motociclete grele- 20 de ani, vehicule mari şi microbuze- 21 de ani, în timp ce autobuzele pot fi conduse de la 24 de ani. „În unele ţări din UE, aceste limite minime de vârstă sunt mai mari sau mai mici sau pot exista unele cerinţe suplimentare. Puteţi obţine direct permisul pentru categoria dorită în momentul în care împliniţi o vârstă minimă superioară, de regulă 24 de ani. Nu există limită maximă de vârstă pentru a deţine un permis de conducere. Acesta rămâne valabil atâta timp cât, din punct de vedere medical, sunteţi apt să conduceţi“, potrivit europa.eu.
În ceea ce priveşte examenele medicale, acestea vizează, de obicei, examene care verifică acuitatea vizuală şi auditivă, dar şi starea psihică a viitorului conducător auto: „În cazul şoferilor de camion sau de autobuz, controalele medicale se efectuează o dată la 5 ani. Şi în cazul altor categorii de conducători auto profesionişti (cum ar fi şoferii de taxi şi de ambulanţă) se impune efectuarea de vizite medicale periodice“. Totodată, în toate ţările UE viitorii şoferi susţin teste teoretice şi practice. Un permis de conducere emis într-o ţară din UE este recunoscut pe tot teritoriul spaţiului comunitar. Practic, în UE sunt peste 110 modele de permise de conducere valide. „Începând din 2013, toate permisele noi eliberate în UE respectă un model european standard – au forma unui «card bancar» din plastic cu fotografia titularului şi cu elemente de securitate îmbunătăţite“, explică experţii europeni. Potrivit acestora, permisele sunt valabile 10 ani în Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Ungaria. Totodată, documentele au o valabilitate de 15 ani în Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Polonia, Slovacia.
sursa www.adevarul.ro