NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Colesterolul – prieten sau duşman? Ce este de făcut

Întrebarea din titlul articolului naşte multe alte întrebări pacientului care nu înţelege de ce astăzi se vorbeşte insistent despre colesterol şi grăsimile din sânge.

 Dragă cititorule, o armată de cercetători din domeniul medical a scos în evidenţă faptul că bo­lile cardiovasculare repre­zintă prima cauză de deces din lume, iar România ocu­pă un loc fruntaş în Europa. Apariţia şi gravitatea acestor boli constituie riscul cardio­vascular. Colesterolul şi gră­simile din sânge pot deveni factori importanţi de risc cardiovascular, în cazul creş­terii lor peste anumite limite. Pe de altă parte, fără colesterol nu am putea trăi. Acesta participă la sinteza membranelor celulare, a multor hor­moni, a vitaminei D la nivelul pielii, a bilei, a învelişului fibrelor nervoase. Nu în ultimul rând, participă la absorbţia vitaminelor liposolubile – A, D, E, K – şi are un rol important în imunitate, scăderea lui drastică putând favoriza apariţia cancerului. Mulţi cred despre colesterol că provine din alimentaţie, neştiind că 70% este sintetizat de ficat, iar restul provine din alimente de origine animală, fiindcă cele vegetale nu conţin colesterol.

  

Când şi cum ne ameninţă colesterolul sănătatea?

Atunci când este în exces, iar ulterior se de­pune pe interiorul vaselor de sânge sub forma plă­cilor de aterom, care îngustează în diferite grade vasele, poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic.

În mod normal, ficatul nostru ar produce sufi­cient colesterol pentru buna funcţionare a organis­mului. Există, totuşi, situaţii în care produce în exces, din cauze genetice. Dar excesul are multe cau­ze, majoritatea putând să fie influenţate şi con­trolate de noi.
Astăzi se dozează din sânge patru produşi: trigli­ceridele, colesterolul total, HDL-colesterolul (cu­nos­cut ca cel bun, care curăţă vasele de sânge), LDL-colesterolul (considerat cel rău, care se de­pune pe interiorul vaselor de sânge). Ultimele două fac parte din colesterolul total, iar tri­gliceridele sunt tot grăsimi importante pentru organism, luate din alimente, dar şi sintetizate de el din alte surse energetice, cum ar fi carbo­hidraţii şi care, la rândul lor, dacă sunt în exces, cresc şi ele riscul cardiovascular.
Principalele cauze incriminate în creşterea colesterolului şi a trigliceridelor sunt: alimen­taţia, activitatea fizică, greutatea în exces, stre­sul, fumatul, consumul unor medicamente, dar şi alcoolul, bolile asociate (diabetul zaharat, hi­po­tiroidismul, pancreatita cronică, care agravează orice dislipidemie).

Ce este de făcut?

Alimentaţia corectă ar trebui să furnizeze doar 20-30% din colesterolul total.

Consumul exagerat de zahăr va determina creşterea trigliceridelor şi depunerea lor în ţesuturile adipoase, ducând la obezitate abdominală, considerată în sine un factor de risc cardio­vascular. Pentru nor­malizarea trigli­ceri­delor trebuie să re­ducem şi con­su­mul de carne şi lac­tate. Trebuie evitate pră­jelile, dar şi cu­rele de slăbire dras­tice. În schimb, con­sumul zil­nic de legume, zar­za­vaturi, fructe ar tre­bui să fie sfânt.

Sportul trebuie să însoţească mereu o alimentaţie sănă­toa­să.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Criză în spitalele ieșene: se operează pe ”datorie”, iar medicii aleg ce pacienți primesc sânge

Redacția

3.500 de copii cu malformaţii cardiace internaţi anual la Iaşi. Alcoolul, mare parte din vină

Redacția

Bărbat din suburbia Lunca preluat de elicopterul SMURD în urma unui infarct

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site