NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

CODUL GALBEN de PLOI ABUNDENTE se extinde în aproape toată țara. Temperaturi maxime de 29 de grade Celsius

Ziua de marţi ne-aduce ploi abundente, multă instabilitate, dar şi o răcorire a vremii. Maximele termice se vor situa între 21 şi 29 de grade.

 

 

  

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni la prânz, o atenţionare Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii ce vizează aproape toată ţara, inclusiv Capitală, începând de marţi, ora 10,00, până miercuri, ora 22,00.

 

În Dobrogea şi Bărăgan norii încep să se adune treptat, iar după prânz vin ploi zgomotoase; ar putea să cadă grindina şi vântul va lua aspect de vijelie. Căldura se domoleşte şi vom avea cel mult 28 de grade. Vremea devine instabilă şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei.

 

Ploile vor fi consistente şi vor veni cu tunete, fulgere şi vânt puternic. Temperaturile scad simţitor: ieri s-au atins 34 de grade în zonă; astăzi maximele se opresc pe la 27-28 de grade.

 

În jumătatea nordică a Moldovei, ploile au apărut deja; aşteptăm în continuare averse torenţiale, însoţite de toate fenomenele specifice instabilităţii: descărcări electrice; grindină, vijelii. Se vor strânge cantităţi mari de apă, mai cu seamă în zonele montane. Se răcoreşte şi aici.

 

În nordul Transilvaniei şi prin Maramureş va ploua în mai multe reprize pe parcursul zilei, dar vor fi şi momente însorite. După prânz, termometrele vor indica 22-23 de grade- valori ce caracterizează o vreme răcoroasă pentru această dată.

 

În vestul ţării aşteptam vreme mai bună, cu ploi din ce în ce mai puţine. Temperaturile continuă să scadă şi vor ajunge sub valorile obişnuite pentru final de iunie. Se vor înregistra cel mult 23 de grade.

 

Centrul ţării va avea răcoare, dar şi multă instabilitate. Vor fi averse torenţiale, cu fulgere, răbufniri de vânt, grindină…În zona montană se pot acumula chiar şi 70 de litri de apă pe metru pătrat.

 

În sud-vestul ţării mai vin câteva ploi, dar în ansamblu, instabilitatea scade.La temperaturi stăm mult mai bine decât în zilele trecute: maximele se opresc la 26…27 de grade.

 

În sudul ţării, scăpăm de căldură excesivă. În schimb, ploile ajung şi aici după prânz şi vorbim despre averse consistente, cu descărcări electrice şi intensificări de vânt.

 

Se strică vremea şi în zona Capitalei. Mai ales după prânz apar episoade cu instabilitate accentuată. Vor fi averse torenţiale, tunete, fulgere, grindina şi se vor strânge cantităţi mari de apă. Maximă termică se va opri pe la 27 de grade- o valoare obişnuită pentru acest moment al anului.

 

La mare instabilitatea creşte progresiv, vântul prinde putere şi o să plouă în câteva reprize. Deocamdată, nu se răcoreşte: maximele vor ajunge la 27…28 de grade în aer şi pe la 25.. 26 în apa mării.

 

La munte ploile vor udă toate masivele şi vor veni cu fulgere, grindina şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 L/mp, dar în Carpaţii Meridionali şi în Orientali se pot strânge 60…70 L/mp. Temperaturile scad simţitor.

 

Miercuri, ploile şi instabilitatea se retrag în jumătatea de sud-est. Aversele pot lăsa până la 30 l/mp. În rest, vremea se îndreaptă. Joi avem vreme bună, dar se întoarce căldură. Către seară mai apar ceva ploi pe la munte, în dealurile sudice, şi prin sudul Dobrogei.Vineri va fi şi mai cald, dar apar şi ploile după prânz; vor afecta mai ales ţinuturile de deal şi munte. Maximele vor fi până la 34 de grade.

 

Sursa: 7est.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Cele două fântâni arteziene amplasate pe Esplanadă își pierd culoarea!

Teona Gherasim

Concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant în cadrul Primăriei Târgu Frumos

Oana Cordoneanu

Primăria a anunțat că a desemnat constructorul pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino! Contractul ar putea fi semnat pe 17 decembrie

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site