RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cine merită „Prima bătaie“, domnilor senatori? Citiți despre acest caz înainte de a lua decizii inumane

Bătută cumplit de soţ, fugărită de acasă, ignorată de Poliţie, abandonată de autorităţi. O tânără soţie de 25 de ani, mamă a trei copii, a venit disperată la autorităţile ieşene, după ajutor. Aici, reprezentanţii instituţiilor sociale s-au arătat, cel puţin pe moment, de neînduplecat.

Abia după ce tânăra a relatat pentru „Ziarul de Iaşi“ că reprezentanţii statului nu au găsit nicio soluţie minimală pentru situaţia ei, rezidentă în stradă cu trei copii mici, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a anunţat că victima va putea fi cazată într-un centru specializat.

  

Andreea P. a îndrăznit să ceară sprijin preotului misionar Dan Damaschin, de la Maternitatea „Cuza Vodă“, după ce, în ciuda plângerilor pe care le-a depus în comună – la primărie şi la Poliţie – a fost fugărită de acasă. Rămasă pe drumuri după o relaţie de 11 ani cu tatăl celor trei copii, femeia s-a adăpostit în ultima săptămână în casa unui cunoscut, la Moşna.

De la finalul săptămânii trecute, tânăra mamă se află pe drumuri alături de cei trei copii, fără niciun ajutor. Nici măcar cei plătiţi de stat pentru a o sprijini nu au făcut nimic. Povestirile Andreei despre violenţele domestice, spuse în timp ce-şi ţine strâns de mână cei trei copii, îţi fac părul măciucă.

Toate astea se întâmplă în timp ce, la Bucureşti, în Senatul României este adoptată o lege apreciată ca inumană, controversată, numită şi Legea „Prima bătaie“, potrivit căreia soţul agresiv să nu fie pedepsit la debutul violenţelor în familie. Domnilor parlamentari, înainte de a vota definitiv legea şi în Camera Deputaţilor, citiţi mărturisirile cumplite ale Andreei!

Andreea ne povesteşte speriată şi tremurând calvarul prin care a trecut, în ultimul an, în fiecare zi.

„Venea beat de la muncă, de la Iaşi. Şi mă bătea, mă ameninţa în fiecare zi. Îmi dădea cu pumnii şi cu picioarele peste faţă, peste tot, pe unde nimerea… Ultima dată m-a ameninţat că mă omoară. Mai întâi pe mine, apoi pe copii, după care se spân­zură. De atâta scandal şi ceartă, copiii au prins frică. Şi atunci am decis să plec de acasă“, a povestit victima. Andreea P., în vârstă de 25 de ani, mamă a trei copii, însărcinată cu al patrulea în şase săptămâni, a suportat în ultimul an zilnic înjurături, bătăi şi ameninţări de la băr­batul cu care a trăit în ultimii 11 ani.

În preajma Paştelui, femeia, din comuna Belceşti, a depus o sesizare la Poliţie, în care spune că a consemnat că a fost ameninţată cu moartea de tatăl copiilor săi.

„Mi-au spus de la Poliţie că, dacă am unde să plec, să iau copiii şi să nu mai stau. Concubinul nu a păţit nimic, pentru că, după ce a primit înştiinţarea să se prezinte la secţie, pur şi simplu nu s-a dus. Am mai fost învineţită toată şi la Primărie, fără niciun rezultat. Aici, la Iaşi, sper să găsesc o soluţie, pentru că alta nu am“, a spus Andreea.

DGASPC: „Nu sunt locuri“

Femeia a precizat că cele mai multe certuri şi bătăi apăreau pe fondul consu­mului de alcool, din cauza neajunsurilor.

„Nu mai ajungeau banii, şi atunci se descărca pe mine. Nu conta că de faţă erau copiii, nu conta că încă eram vâ­nătă de la ultima bătaie. Nu am fost la spital niciodată, pentru că am reuşit să am grijă singură de mine, chiar şi când m-a lovit puternic în plămâni“, a mai explicat victima.

Ieşeanca a cerut ieri ajutorul părintelui misionar Dan Damaschin, de la Maternitatea „Cuza Vodă“, în lipsa unui sprijin de la autorităţile locale. Pre­otul, „tatăl“ Asociaţiei „Glasul Vieţii“, are în construcţie un adăpost pentru femei victime ale violenţei domestice, însă căminul nu este gata.

În consecinţă, Andreea a ajuns tot la „mila“ statului. Însă reprezentanţii DGASPC – instituţie care are în subordine un centru secret pentru protejarea victimelor violenţei domestice – nu i-au oferit, în primă instanţă, niciun ajutor. „Nu sunt locuri“, i s-a replicat celui care a încercat să gă­sească o soluţie pentru salvarea Andreei de pe străzi.

„Nu putem aştepta să se întâmple o tragedie. Nu putem aştepta să moară cineva şi abia apoi să le scoatem pe celelalte victime din familie. Soluţia care mi-a rămas este să o cazez temporar la subsolul unei case, până finalizez locuinţa din Valea Lupului pentru victimele violenţei domestice“, a precizat preotul Dan Damaschin.

41 de femei bătute de soţi cer anual ajutorul autorităţilor

După ce „Ziarul de Iaşi“ a cerut un punct de vedere de la DGASPC în le­gătură cu răspunsul negativ pe care re­prezentanţii instituţiei l-au oferit referitor la cazarea victimei, atitudinea instituţiei s-a mai înmuiat. DGASPC ne-a transmis că poate găsi o soluţie temporară pentru preluarea mamei şi a celor trei copii în centrul de primire pentru victimele vio­lenţei domestice.

„În acest moment, în centrul respectiv sunt îngrijite 20 de mame cu copiii lor, adică s-a atins capacitatea maximă. Până vineri, când pleacă o doamnă beneficiară, pentru femeia despre care ne-aţi întrebat am găsit o soluţie provizorie, pe un pat provizoriu. DGASPC trebuie să respecte nişte norme pentru preluarea acestor femei, adică trebuie să asigure un anumit spaţiu pentru fiecare beneficiar în parte“, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei, Andreea P., pro­babil de teama răzbunării, nu a reclamat acte de violenţă în sesizarea depusă la secţia din Belceşti, ce a notat doar că a fost ameninţată cu bătaia. Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Belceşti nu au răspuns ieri apelurilor reporterului „Ziarul de Iaşi“ pentru un punct de vedere în cazul tinerei mame.

Conform IPJ Iaşi, în primul trimestru din 2018 în judeţul Iaşi s-au depus 366 de sesizări cu privire la acte de violenţă petrecute în familii. Reclamaţiile vizează nu doar bătăi între soţi, ci şi între fraţi sau între părinţi şi copii. În 2017, conform ultimului raport al DGASPC, în Centrul Social pentru Ocrotirea Femeilor Victime ale Violenţei Domestice au fost încadrate 41 de femei victime ale violenţei domestice şi 76 de copii.

Legea „Prima bătaie“, adoptată de Senatul României

Subiectul violenţei în familie a fost readus în discuţie, la nivel naţional, marţea trecută, când Senatul României a adoptat un proiect de lege care va permite dezincriminarea agresorului dacă acesta se împacă cu victima, după prima plângere penală.

Din cauză că a fost amânată de mai multe ori, schimbarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost adoptată tacit, fără să fie discutată în plen de toţi parlamentarii. Potrivit proiectului iniţiat de UDMR, în cazul în care există o singură plângere penală, agresorul nu mai răspunde penal dacă se împacă cu victima sa.

 Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Distracție la săniuș încheiată la spital

Redacția

Temperaturi peste normele climatologice în septembrie, octombrie și noiembrie

Redacția

Ce mai înseamnă să fii bărbat

Redacția
Încarcă...