NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cel care isi toarna vecinul la Fisc ar putea fi platit de stat

Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, a declarat secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia “denuntatorului” din Suedia.

“In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi”, a declarat Voinea pentru MEDIAFAX.
Oficialul MFP a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii.
“Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se transmite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri, sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta”, a explicat Voinea.
Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii.
“Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania”, a mai spus Voinea.
Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute.
Recent, un fost bancher de la divizia americana a bancii elvetiene UBS a primit o recompensa de 104 milioane de dolari pentru ca a divulgat “ingineriile” prin care grupul financiar ajuta clienti bogati din SUA sa-si mascheze veniturile pentru a plati taxe cat mai mici.
Informatiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite sa recupereze taxe neplatite de 5 miliarde de dolari, precum si sa ajunga la o intelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari si cedarea informatiilor privind conturile a 4.500 de clienti americani pentru inchiderea investigatiei.
In ultimii ani, autoritatile fiscale din Germania au cumparat in mai multe randuri, de la angajati ai bancilor elvetiene, baze de date cu informatii despre clientii germani bogati care isi ascund averea in conturi off-shore. Cel mai recent, in acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro in schimbul unui CD cu astfel de informatii.

Advertisements

sursa  mediafax.ro

  

Citește și: { loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements
Advertisements

Related posts

Cum a ajuns un pictor francez unicul moștenitor al Palatului Elisabeta din București. Cine a fost Marc Favrat, înnobilat “Prinț de România”

Redacția

HARTA celor 13 țări UE care au impus restricții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19 / Vezi ce libertate de mișcare ai în jumătate din Europa dacă n-ai făcut vaccinul

Redacția

DigiSport. Ion Țiriac, sfat pentru Simona Halep. I-a spus ce trebuie să facă pentru a scăpa de probleme

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site