NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Ce crede o elevă de la Colegiul „Mihail Sadoveanu” despre valorile morale insuflate de sistemul de învățământ românesc


O elevă de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani trage un semnal de alarmă asupra unui text cu caracter moralizator găsit într-un manual de clasa a IV-a.

Raluca Chițescu este implicata în foarte multe proiecte de voluntariat, iar anul trecut a descoperit textul în timp ce făcea temele cu elevii din ultimul an de învățământ primar.

 

„În urmă cu vreun an când ajutam un elev de clasa a IV-a la teme am descoperit textul acesta, care presupune că îi învață pe copii despre onoare. Atunci am lăsat să treacă de la mine, nu știu de ce, dar astăzi în timpul unor discuții la ora de religie mi-am adus aminte de acest text și m-am gândit să fac ceva în privința acestui lucru, măcar să știu că am încercat. Dacă sunteți de acord cu ideile pe care le voi expune aici, vă rog să dați share, poate vede cine trebuie și se va scoate acest text din manualele copiilor.
Ok, deci noi suntem viitorul? Noi trebuie să schimbăm ceva în țara asta? Păi cum să facem asta dacă, încă de la 8-9 ani suntem învățați că onoarea înseamnă să lovești pe cineva care te-a făcut obraznic, după ce tot tu i-ai pus piedică întâi? Faptele prezentate în povestire nu sunt grave, dar dacă citim printre rânduri, se vede promovarea ”legii pumnului”, a oamenilor care-și fac singuri dreptate, și nu în sensul bun. Iar pe lângă această promovare a violenței, este promovat și misoginismul, păi cum ”o musculiță” să comenteze în fața unui băiat? Chiar dacă totul a început de la băiat. Și oamenii se plâng că suntem înapoiați și femeile încă nu au aceleași drepturi ca bărbații, fiind încă văzute precum niște casnice care sunt inferioare bărbatului. Mă întreb oare de ce? Nu pentru că așa este promovat la școală, nuuu….
Mi se pare trist că se învață așa ceva la școală, că la o vârstă atât de fragedă, copiii trebuie să învețe despre onoare în modul acesta, că ei văd acolo: ”Credeam că ai bătut-o fără motiv…Dar dacă te-a jignit sunt de acord. Asta e o chestie de onoare!” Serios? Când a fost vreodată bătaia un lucru bun? Cum dacă bați o fetiță îți aperi onoarea? Cum? 
Oamenii de sus s-au ocupat de tot, nu cumva să aibă cineva vreo șansă la cuvânt, să fim îndobitociți de mici, să nu putem schimba țara asta. Felicitări celui care a aprobat acest manual, așa vedem și noi cât de mult le pasă celor de la conducere de oamenii care vin din urmă! Totuși, ar trebui să se gândească că într-o zi poate ne vor jigni, iar noi vom acționa violent, așa cum ne învață textul.
Eu sunt de acord cu faptul că trebuie să-ți aperi onoarea și să nu te lași călcat în picioare de cine te jignește, dar nu în felul prezentat în text, ci dând dovadă de diplomație și inteligență.
Încă o dată mi s-a dovedit în ce stare deplorabilă a ajuns educația românească, educație care în trecut era de apreciat pentru că a oferit lumii unii din cei mai inteligenți oameni, păcat!”, postează Raluca Chițescu pe rețeaua de Facebook.

Postarea elevei a stârnit controverse, iar cei care au citit observația s-au declarat dezamăgiți de valorile morale insuflate de sistemul de învățământ românesc.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

loading...
Advertisements

Related posts

Concursurile şcolare cu taxă, INTERZISE în şcoli

Redacția

„Valorile familiei în societatea contemporană” la Colegiul Unirea

Redacția

Concursul lansat de Ministerul Educației pentru profesori. În ce constă proiectul CRED

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site