Examenul auto pe traseu se va desfăşura de acum înainte sub supraveghere video şi audio, după ce Ministerul Transporturilor a publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru care reglementează atestarea şcolilor de şoferi şi metodologia de instruire a cursanţilor care se pregătesc pentru examenul auto.
Şcolile de şoferi sunt obligate să instaleze pe maşinile de examen camere video, sistem de înregistrare audio, precum şi sisteme GPS.
Noua lege vine în întâmpinarea modificărilor la Codul Rutier, propuse de Ministerul Afacerilor Interne, care încă nu a intrat în vigoare, însă specifică acelaşi lucru, reglementând modul în care se vor desfăşura examinările auto, arată gandul.info.
Pentru a fi autorizată să funcţioneze, o şcoală de şoferi trebuie să îşi doteze vehiculele, cu excepţia motocicletelor şi a mopedelor, cu „un sistem tehnic de monitorizare video şi audio, precum şi cu un sistem de poziţionare globală – GPS; sistemul tehnic trebuie să conţină două camere de luat vederi montate în interiorul vehiculului, orientate una spre interiorul acestuia, astfel încât să se poată vizualiza cursantul şi examinatorul autorităţii de examinare şi una orientată paralel cu axul drumului astfel încât să se poată vizualiza traseul urmat de vehiculul respectiv. Informatiile inregistrate prin acest sistem tehnic se stochează pe suport electronic şi se pot păstra de către şcolile de conducători auto pentru o perioada de 6 luni”, arată normele din ordinul ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu.
Acelaşi act normativ obligă şcolile de şoferi să aibă o rată de promovare de cel puţin 40%.
La sfârşitul lunii martie, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, propunea printr-un ordin de ministru modificarea procedurii de examinare pentru obţinerea permisului de conducere auto sau moto. De asemenea, la începutul lunii aprilie, Ministerul Afacerilor Interne a propus modificări la Codul Rutier, printre care se numără şi obligaţia şcolilor auto de a supraveghea video şi audio desfăşurarea probei pe traseu.
Conform oficialilor din minister, contactaţi de gândul, aceste acte normative ale Internelor nu au intrat încă în vigoare.
Printre schimbările propuse de Interne la desfăşurarea examenului auto se mai numără valabilitatea promovării probei teoretice timp de un an, chiar dacă cei examinaţi pică proba pe traseu, dar şi înăsprirea examenului pentru motociclişti, unde va fi nevoie de 3 persoane şi o maşină pentru a supraveghea candidatul pe traseu.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}
sursa 7est.ro