NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Boala limbii albastre închide târgurile de animale din județul Iaşi

Toate târgurile de animale de pe teritoriul judeţului Iaşi vor fi închise de astăzi şi până în data de 5 octombrie 2014. Vinovată de această măsură este evoluţia bolii limbii albastre.

Măsură a fost dispusă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru întreg teritoriul României, fiind transmisă ieri, 9 septembrie, şi Direcţiei de resort din judeţul Iaşi.

De asemenea, toţi proprietarii de stâne nu au voie să părăsească amplasamentul actual până în data menţionată mai sus. Mai mult decât atât, aceştia trebuie să înştiinteze DSVSA Iaşi şi să obţină permisiunea instituţiei pentru părăsirea zonei. Până în prezent, niciun caz de acest gen nu a fost depistat în judeţul Iaşi. În perioada imediat următoare DSVSA Iaşi va demara o serie de controale pentru a verifica dacă aceaste directive sunt aplicate ca la carte. Acţiunile ce vor fi întreprinse de inspectorii sanitari-veterinari se vor derula împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în baza protocoalelor încheiate la nivel local între aceste instituţii. Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii de ANSVSA, aproximativ 350 de animale au fost afectate de “boala limbii albastre” în 63 de comune din 12 judeţe. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în judeţele Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj. Primul caz din România a fost înregistrat pe 22 august, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Pandemia are efecte dramatice asupra psihicului angajaților români. Doi din trei recunosc că sunt stresați de măsurile stricte (sondaj)

Redacția

Oficial: În centrul Pașcaniului s-a tras cu arma în urmă cu o săptămână. Vezi cine a folosit pistolul!

Răzvan Grecu

101 pășcăneni mușcați de câini în primele 6 luni ale anului 2013

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site